Ancheta la Vatican. Papa vrea sa stie cine a trimis informatii secrete jurnalistilor

Ultima actualizare: 22-09-2012 22:14
Papa

Tensiunea creste la Vatican, dupa ce in presa italiana au aparut speculatii ca un cardinal ar fi orchestrat scurgerea de informatii si a platit mai multi apropiati ai Papei.

Deocamdata, o echipa de investigatori discuta cu toti cei care ar putea fi implicati, inclusiv cu mai-marii Bisericii Catolice.

Papa i-a numit personal pe cardinalii care se vor ocupa de ancheta, in speranta ca vor afla cine anume a trimis informatii secrete jurnalistilor.

Dezvaluirile recente, care au "rasuflat" in presa, arata ranchiuna dintre diversi cardinali si autoritati, dar si scandaluri de coruptie.

In centrul scandalului de la Vatican este Paolo Gabriele, majordomul personal al Papei. Arestat saptamana trecuta, dupa ce in locuinta lui au fost gasite documente confidentiale, el pare sa fi fost insa un simplu executant. Si, cum a acceptat deja sa coopereze cu politia, are probabil mai multe nume de oferit in schimbul unei pedepse mai reduse.

Presa italiana titreaza ca turnatorul era de fapt ghidat de un cardinal. O alta victima a scurgerii de informatii e directorul bancii Vaticanului, indepartat din functie pentru spalare de bani. Un apropiat al Papei a declarat ca Sfantul Parinte a fost foarte afectat de cele intamplate: "A plans, dupa care s-a infuriat si a spus: adevarul va iesi intr-o buna zi la lumina", scrie La Reppublica.

Unul dintre turnatorii anonimi care a vorbit cu jurnalistii a declarat ca, de fapt, scurgerea de informatii e orchestrata si actioneaza in favoarea Papei, "scopul fiind sa dezvaluie coruptia din Biserica in ultimii ani".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO