Schimb dur de replici intre Sarkozy si Hollande la ultimul duel direct. "Sunteti un mic calomniator"

×
Codul embed a fost copiat

Nicolas Sarkozy si Francois Hollande s-au infruntat, miercuri seara, in singura dezbatere din campania pentru turul doi. 20 de milioane de francezi vor urmari confruntarea, transmisa in direct de 10 posturi de televiziune.

Totul s-a negociat la milimetru: inaltimea scaunelor, temperatura camerei, locurile candidatilor si unghiurile din care ii vor filma cele 20 de camere.

Actualul presedinte, conservatorul Nicolas Sarkozy, aflat in urma in sondaje fata de adversarul sau socialist, spera sa castige cateva puncte datorita acestei dezbateri.

Discutiile s-au purtat pe mai multe teme: maniera de conducere, economie, imigrare, energie nucleara. Acuzatiile de minciuna si calomnie au fost schimbate de mai multe ori intre cei doi.

"Mintiti", a declarat Sarkozy in momentul in care Hollande sustinea ca actualul presedinte a condus o politica care i-a favorizat pe cei bogati. "Este evident un laitmotiv care ar trebui sa fie insuportabil pentru mine dar care pare a fi o obisnuinta in vorbele dumneavoastra", i-a raspuns Hollande.

Citește și
Marine Le Pen
Alegeri Franta 2012: Marine le Pen nu sustine niciun candidat in turul doi. "Voi da un vot alb"

"Imi doresc sa fiu presedinte al adunarii. Francezii se opun unii altora. Eu vreau sa ii aduc impreuna. Aceasta este schimbarea pe care o propun", au fost cuvintele rostite de Hollande in deschiderea dezbaterii.

"Am dovada acestui spirit colectiv: nu a existat niciodata violenta in timpul mandatului meu de cinci ani. Exista cei care vorbesc despre adunare si cei care au facut-o", a replicat presedintele in functie.

Candidatul socialist era considerat favoritm cu 28,6 la suta din voturi obtinute in primul tur, pe 22 aprilie, fata de 27,2 la suta obtinte de Sarkozy. Toate sondajele il indica drept invingator duminica pe Hollande cu aproximativ 54 la suta din intentiile de vot, desi actualul presedinte a reusit sa reduca putin din diferenta in ultimele zile.

Intr-un decor sobru, amandoi imbracati in costum negru si cu o cravata neagra, cei doi oameni politici au inceput cu dezbaterea temei unitatii.

"Vreau sa fiu presedintele unitatii. Francezii s-au opus unul contra altuia, divizat, vreau sa-i reunesc. Acesta este directia schimbarii pe care o propun", a declarat Hollande, mai ofensiv decat era asteptat si echilibrat pe durata intregii dezbateri.

Declaratia lui a fost contestata de catre Sarkozy. "Am o dovada al acestui spirit de unitate: nu au existat violente pe toata durata mandatului meu de cinci ani", a replicat conservatorul, citand reformele dificile pe care le-a introdus, un exemplu fiind reforma pensiilor. "Exista cei care vorbesc despre unitate si cei care o fac", a daugat el.

Sarkozy a continuat prin a afirma ca adversarul sau nu poate sa uneasca francezii deoarece a permis apropiatilor sa il atace, comparand o serie de mitinguri ale lui Hollande cu cele ale Germaniei naziste.

"Domnule Sarkozy, nu va sta bine sa va dati drept victima", a raspuns Hollande, continuand prin a declara ca el condamna "toate excesele".

Sarkozy si-a acuzat adversarul ca "mimeaza" stilul de oratorie al lui Francois Mitterrand, presedintele socialist ales in 1981.
"Aveti o prezidentie partiala, partizana", a declarat Hollande. "Este o minciuna", a replicat Sarkozy in doua randuri, inainte de a-i stigmatiza "aroganta". "Sunteti un mic calomniator", a adaugat acesta.

Sarkozy a prezentat in acel moment cazul Dominique Strauss-Kahn, fostul dierctor al FMI acuzat in mai multe dosare. "Nu ascult de un partid politic care a dorit sa se adune in spatele lui Dominique Strauss-Kahn cu entuziasm", a adaugat presedintele.

Pe fondul acestui dosar, Hollande a criticat bilantul adversarului sau. "Somajul a crescut, competivitatea s-a degradat si Germania se descurca mai bine decat noi", a declarat Hollande.

"Germania a condus o politica opusa fata de cea pe care o propuneti dumneavoastra francezilor. Germania a introdus TVA-ul anti-relocat si regula de aur pe care dumneavoastra o refuzati... Sper ca acest argument sa nu se intoarc impotriva dumneavoastra", a declarat Sarkozy.

El a facut referire la o crestere a cotei TVA pentru a finanta protectia sociala scazand in acelasi timp taxele grele pe care companiile ar trebui sa le plateasca. Regula de aur consista in a trece in Constitutie intoarcerea la echilibrul finantelor publice.

Vorbind mai mult despre facilitati decat despre economie, Sarkozy a confirmat intentiile de a introduce dreptul de vot strainilor care nu locuiesc in UE.

Infruntarea a continuat cu o alta replica a presedintelui Sarkozy.

"Cand am fost comparat cu Hitler sau Franco, nu ati spus nimic", i-a spus Sarkozy adversarului sau.

"Nu e adevarat. Domnule Sarkozy, va este dificil sa va dati drept victima", i-a raspuns Hollande.

"Nu dumneavoastra puneti intrebarile aici. Nici nu dati note. Nu ati venit aici sa imi spuneti ce stiu sau nu stiu eu", a mai sunat o alta replica a lui Hollande.

Nici cand s-au mai intalnit actualii candidati fata in fata in platourile de televiziune, publicul nu s-a plictisit.

Christopher Dickey, jurnalist Newsweek, crede ca ''Hollande va fi foarte periculos pentru Sarkozy. Va fi mult mai taios si mai la obiect decat se asteapta Sarkozy, iar acesta din urma risca sa para haituit, asediat, uzat''.

Strazile sunt pustii de obicei, in seara dezbaterii. Cei mai interesati sunt aceia care nu si-au facut inca o parere sau care au votat cu un candidat eliminat in primul tur.

In ultimele zile, Sarkozy a reusit sa convinga 7% din electoratul doamnei Marine Le Pen, bazandu-se acum pe 57% din sustinatorii acesteia. Dintre alegatorii de centru, jumatate inclina spre el, jumatate spre Hollande. In continuare sunt prea putini ca sa rastoarne situatia in favoarea candidatului de dreapta, considera analistii.

Aceasta dezbatere a fost difuzata pe zeci de posturi de televiziune si ar fi trebuit sa fie urmarita de aproximativ 20 de milioane de telespectatori.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alegeri in Franta. Simpatizantii lui Le Pen vor sa voteze
Alegeri in Franta. Simpatizantii lui Le Pen vor sa voteze "in alb": "Sarkozy ne scuipa in fata"

Actualul presedinte al Frantei este in mare pericol de a pierde alegerile. Aflat in cursa electorala alaturi de candidatul socialistilor, Francois Hollande, lui Sarkozy ii trebuie ca cel putin 80% dintre sustinatorii de extrema dreapta sa-l voteze.

Alegeri Franta 2012: Marine le Pen nu sustine niciun candidat in turul doi.
Alegeri Franta 2012: Marine le Pen nu sustine niciun candidat in turul doi. "Voi da un vot alb"

Marine Le Pen, candidata extremei drepte care s-a clasat pe locul trei in primul tur al scrutinului prezidential din Franta de la 22 aprilie, a declarat marti ca nu va vota nici pentru Francois Hollande, nici pentru Nicolas Sarkozy, in turul al doilea.

Sondaj: Hollande pierde un punct in fata lui Sarkozy inaintea turului doi al alegerilor din Franta
Sondaj: Hollande pierde un punct in fata lui Sarkozy inaintea turului doi al alegerilor din Franta

Candidatul socialist la alegerile prezidentiale franceze François Hollande este creditat cu 53 % din intentiile de vot, in scadere cu un punct, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Nicolas Sarkozy cu 47 %, in crestere cu un punct.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.