Alegeri Franta 2012: Marine le Pen nu sustine niciun candidat in turul doi. "Voi da un vot alb"


Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 04:12
Data publicarii: Marti 01 Mai 2012 16:03
Categorie: Stiri externe
Marine Le Pen

Marine Le Pen, candidata extremei drepte care s-a clasat pe locul trei in primul tur al scrutinului prezidential din Franta de la 22 aprilie, a declarat marti ca nu va vota nici pentru Francois Hollande, nici pentru Nicolas Sarkozy, in turul al doilea.

Duminica, 6 mai, la cel de-al doilea tur de scrutin, "eu voi da un vot alb", a declarat liderul Frontului National (FN), in cadrul traditionalului miting al partidului sau de comemorare a Ioanei d'Arc, in centrul Parisului. Ea le-a cerut sustinatorilor sai sa faca acelasi lucru.

"Fiecare dintre voi va alege in sufletul si constiinta sa, potrivit responsabilitatii sale. Aceasta este principala voastra libertate de cetatean, pe care o exercit si eu, deci nu voi da un vot de incredere sau un mandat acestor doi candidati", a precizat Marine Le Pen.

"Va iubesc prea mult pentru a va angaja pe o cale care stiu ca reprezinta o falsa speranta, o noua deceptie. Cei doi sunt reprezentantii elitelor politice care isi apara propriile interese", a explicat ea.

Declaratia lui Marine Le Pen nu este o surpriza, adjunctii sai sugerand deja ca nu va face o alegere.

De cand ea s-a clasat in pozitie de arbitru in primul tur, cei doi finalisti nu au incetat sa ii curteze alegatorii.

Nicolas Sarkozy, care nu poate spera sa castige decat cu sprijinul lor masiv, a avut un discurs mai de dreapta in speranta ca va recupera voturile care in 2007 au contribuit la victoria sa.

Francois Hollande, prezentat drept castigator de sondaje, incearca sa atraga alegatorii care s-au refugiat in FN dupa ce au fost dezamagiti de stanga in anii '80.

"Ne-am impus temele in aceste alegeri (...), am devenit centrul de gravitate ale vietii politice franceze, dezbaterile de astazi se structureaza in jurul propunerilor noastre", s-a bucurat Le Pen.

In acelasi timp, ea i-a ironizat pe cei doi finalisti. "Ce efect are sa treceti de la statutul de fascisti xenofobi, la francezi cu preocupari reale si cu care trebuie discutat?", a intrebat ea.

Marine Le Pen, care are ca scop sa fragmenteze dreapta traditionala pentru a prelua conducerea opozitiei in Franta, a denuntat din nou "bipolarizarea" si le-a cerut sustinatorilor sai sa se mobilizeze pentru alegerile legislative din iunie.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO