”Săptămâna morții” pe Everest. Momentul uluitor cu 300 de oameni în șir indian pe munte

Ultima actualizare: 24-05-2019 16:17
Nirmal Purja pe Everest
Facebook.com

Culmea ironiei, traficul de pe Everest a devenit mortal. Trei alpiniști au murit după ce sute de persoane au rămas blocate într-o coadă în drum spre vârful celui mai înalt munte din lume, relatează CNN.

În total în ultima săptămână au murit 7 alpiniști pe Everest, mai mulți decât pe toata durata anului trecut, potrivit BBC. Ultimele trei victime sunt Donald Lynn Cash, un american de 55 de ani și doi indieni Kalpana Das, de 52 de ani și Nihal Bagwan, de 27 de ani, care au decedat la coborîre. Mai multe imagini găsiți în galeria foto a acestui articol!
 

O imagine cu aglomerația de pe Everest s-a viralizat. Apeluri pentru limitarea permiselor pe munte
 

În ciuda numeroaselor apeluri pentru limitarea permiselor de urcare eliberate de Nepal, pentru sezonul de ascensiune de primăvară autoritățile locale au eliberat 381 de permise, fiecare în valoare de 11.000 de dolari.

Numărul mare de alpiniști a dus la surprindea unei fotografii care s-a viralizat pe rețelele de socializare: sute de persoane în șir indian au format o coadă uriașă pe o creastă în drum spre Everest.

Poza a fost realizată pe 22 mai de un fost soldat, devenit alpinist - Nirmal Purja - care a explicat pe Facebook că șirul avea aproximativ 250-300 de oameni.

Mulți au crezut că imaginea este trucată. ”Aglomerația de pe Everest duce la condiții letale pentru alpiniști” a titrat CNN. ”Pe Everest, traficul nu este doar o incoveniență, poate fi letal” a titrat și New York Times.

”Am mai întâlnit aglomerații pe munte înainte, dar niciodată atât de mulți oameni la o altitudine atât de mare. Putea fi un dezastru dacă vremea era mai proastă”, a explicat Nirmal Purja. Aglomerația a cauzat întârzieri de 3 ore, crescând riscul de degerături sau deprivare de oxigen pentru alpiniști. 

Un alpinist a murit pe Everest după ce a ajuns în vârf, îndeplinindu-şi visul
 

Miercuri, un american a murit în timp ce se întorcea de pe vârful Muntelui Everest și făcea fotografii, potrivit unui responsabil local din domeniul turismului.

Donald Lynn Cash de 55 de ani a decedat pe partea sudică a vârfului, a declarat Gyanendra Shrestha, un responsabil de la tabăra de bază de pe Everest.

De asemenea, un căţărător irlandez ar fi murit după ce a căzut în "Zona Morţii", aflată la o altitudine de peste 8.000 de metri, iar un alpinist indian a decedat în timp ce cobora de pe Everest săptămâna trecută.

Miercuri, peste 200 de alpinişti au reuşit să ajungă în vârful masivului de 8.848 de metri, potrivit aceluiaşi responsabil.

Condiţiile meteorologice au fost extrem de neprielnice în acest an - vânturile puternice şi zăpada târzie întârziind încercările de a ajunge în vârf.

Cel puţin şapte alpinişti au murit pe alţi munţi de 8.000 de metri din Nepal în timpul sezonului de ascensiune de primăvară din acest an, care se desfăşoară între lunile aprilie şi mai.

Patru alpinişti indieni au decedat în timpul unor expediţii săptămâna trecută, doi pe Kanchenjunga, al treilea vârf ca înălţime din lume şi alţi doi pe Muntele Makalu, locul al cincilea în acelaşi top.

Printre alte victime se numără alpinişti din Bulgaria, Malaezia şi Nepal. Sute de alpinişti încearcă să escaladeze Muntele Everest şi alte vârfuri din Himalaya în timpul sezonului de alpinism de primăvară, însă în fiecare an, muntele face victime în rândul curajoşilor.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO