Jurnalişti atacaţi de un tanc al regimului Assad, când filmau viaţa de iad din Siria

Ultima actualizare: 24-05-2019 14:01

Siria rămâne un câmp de luptă însângerat, chiar dacă nu mai ţine prima pagină a ziarelor.

Regimul lui Bashar Al Assad, sprijinit de Rusia şi de Iran, a lansat o ofensivă majoră în ceea ce ar putea fi ultima etapă a brutalului război civil care a distrus tara în ultimii 8 ani. O echipă a postului Sky News a nimerit între tabere, într-o poziţie controlată încă de rebeli. Jurnaliştii britanici au văzut pe pielea lor ce au de îndurat civilii în fiecare zi.

În provincia Idlib, urmele bătăliei încrâncenate sunt peste tot. Acest teritoriu face parte din zona-tampon demilitarizată, instituita anul trecut prin acordul de încetare a focului, mediat de ruşi şi turci. Însă de câteva săptămâni, armistiţiul a fost rupt, iar luptele au escaladat. Opoziţia armată a lansat mai multe contra-atacuri pentru a recupera teren.

 

Regimul Assad atacă obiective civile şi chiar jurnalişti occidentali

 

În replică, trupele regimului Assad ataca deliberat spitale, şcoli ori pieţe, ca să-i pună pe fugă pe civili. Oraşe întregi au fost pustiite. Se estimează că 700.000 de locuitori din Idlib au fost siliţi să-şi părăsească locuinţele în ultimele săptămâni.

Cu însemnele de presă vizibile pe veste, jurnaliştii de la Sky News filmau un tanc în flăcări. Cei 5 oameni au devenit ei înşişi ţinte după ce au fost reperaţi de o dronă militară. Au fost atacaţi în mod repetat cu obuze de 125 mm, trase probabil de un tanc rusesc T-72.

Unul dintre însoţitorii ziariştilor - un new yorkez mutat în Siria de 3 ani cu intenţia de a spune povestea din punctul de vedere al rebelilor - a fost atins de o schijă, iar producătorul Sky News l-a bandajat în maşină.

Bilal Abdul Kareem, activist politic: „Trupele regimului lansează bombe în mijlocul oraşelor. Şi cât timp nu primesc riposta, pentru ei e în regulă.”

Dacă jurnaliştii britanicii au avut unde pleca, în provincia siriană Idlib 3 milioane de civili n-au unde să se pună la adăpost

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO