"Rușii sunt terminați!". Americanii au anunțat că sunt gata să dea undă verde transferului de rachete ATACMS către Ucraina
Pentru prima oară de când a început războiul în Ucraina, Statele Unite sunt la un pas de a da undă verde transferului de rachete ATACMS către Kiev.
Anunțul a fost făcut de oficiali ai Pentagonului, care susțin că americanii ar fi descoperit că au mai multe asemenea rachete decât știau.
Este vorba despre rachete ghidate, foarte performante, cu o rază de până la 300 de kilometri, care pot fi lansate de pe platformele HIMARS.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Cât despre ucraineni, aceștia înaintează cu greu, dar constant, pe direcțiile de atac din estul și sudul țării.
În sudul orașului Bahmut, în apropiere de localitatea Klișciivka, unitățile ucrainene au reușit să ocupe mai multe puncte strategice, de unde au început să pună presiune pe liniile de apărare ale rușilor. Pe toată linia frontului au loc lupte în tranșee.
Din cauza situației riscante, rușii au fost nevoiți să se retragă din Klișciivka și au pierdut teren în alte două localități din apropiere de Bahmut. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu soldați ruși care se retrag în grabă, în câmp deschis, sub bombardament. În urma lor, tranșeele au fost preluate de ucraineni.
Soldat ucrainean: "Vedeți cum le construiesc... Pun crengi, apoi astupă cu lut. Parcă ar fi castori construind un dig".
Deși ofensiva decurge lent, Kievul rămâne optimist.
Soldat ucrainean: "Cred doar în victorie. Suntem pe pământul nostru, adevărul ne susține. Rușii sunt terminați".
Elon Musk a împiedicat un atac al ucrainenilor
Pe de altă parte, eforturile ucrainenilor par să fi fost îngreunate, la un moment dat, chiar de cel mai bogat om din lume. Miliardarul Elon Musk a recunoscut vineri, într-o postare pe rețeaua X, fostă Twitter, că anul trecut a refuzat cererea Ucrainei de a activa rețeaua de sateliți de comunicații StarLink, deasupra Peninsulei Crimeea. Kievul ar fi vrut să lanseze un atac cu drone asupra flotei rusești la Marea Neagră, iar Musk a refuzat, de teama unor represalii ale Rusiei.
Reporter: "Ce părere aveți că un cetățean privat, un miliardar care este foarte vocal în privința a ceea ce crede în orice moment și despre orice, poate să aibă atât de multă putere în acest război?".
Mike Turner, președintele Comisiei pentru Servicii Secrete din cadrul Senatului SUA: "Ei bine, un lucru este clar: sistemul Starlink a fost absolut esențial pentru ca Ucraina să se apere. Însă, desigur, intrăm în această zonă gri în care intervine sectorul privat și există acțiunile statului, iar conflictele apar, uneori".
Ucrainenii nu au primit prea bine dezvăluirile. Consilierul președintelui Zelenski a spus că gestul lui Musk nu a fost o simplă greșeală: "Pentru că a împiedicat dronele ucrainene să distrugă o parte din flota militară rusă, prin interferența Starlink, Elon Musk a permis acestei flote să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene. Ca rezultat, civilii, copiii sunt uciși. Acesta este prețul unei combinații de ignoranță și orgoliu prea mare".
Alegeri locale în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate
Pe de altă parte, în Rusia și în teritoriile ocupate din Ucraina, s-au deschis urnele pentru alegerile locale, care preced prezidențialele din 2024. Se votează chiar și în regiunile unde rușii și susținătorii lor încearcă să dea impresia că viața e pe un făgaș normal, deși la doar câteva zeci de kilometri se duc lupte grele.
Oficial pro-rus din Lugansk: "Astăzi votăm pentru viitorul republicii noastre, pentru viitorul copiilor și părinților noștri".
Reporter: "La ce vă așteptați de la alegeri?".
Locuitor Lugansk: "La o viață mai bună".
Vladimir Saldo, liderul pro-rus al regiunii Herson: "Am votat pentru prima oară la alegerile locale, după legea rusească. Mă simt ca și când m-aș și întors într-o mare familie unită, al cărei nume e Rusia".
Oficialii de la Kiev au condamnat așa-zisele alegeri locale organizate de ruși în teritoriile ucrainene ocupate. Ministerul de Externe a denunțat o "farsă" avertizând că voturile nu pot avea nicio valoare legal. Oricum, candidații sunt toți ruși sau pro-ruși și includ guvernatori selectați de Moscova. Oficialii ucraineni le-au cerut oamenilor să nu participe. Și declară că cetățenii ucraineni care se implică în acest așa-zis proces electoral riscă să fie pedepsiți în viitor.