Ucraina cere României să renunțe la ”tăcerea mieilor” atunci când drone rusești cad pe teritoriul său
Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, a reproșat autorităţilor române atitudinea prea precaută în legătură cu Rusia.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a explicat vineri că Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei pentru că o dronă militară rusă a căzut luni pe teritoriul României, ţară membră a NATO, dar a cerut mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare, transmite EFE.
Podoliak a cerut României să renunțe la „tăcerea mieilor” atunci când drone lansate de Rusia cad pe teritoriul său și să adopte în schimb alături de NATO o poziție mai fermă împotriva Moscovei.
Of course, no one expects NATO to invoke Article 5 and go to war with Russia over a metal can falling in a Romanian field. This is not the case. Russia allows itself to use the airspace of Romania and other neighbors to launch missile attacks on Ukraine for one reason only.…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 8, 2023
"Poate că ar merita să puncteze mai ferm că este inadmisibil să se încalce spaţiul lor aerian?", a scris Podoliak pe contul său de pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter). Consilierul preşedinţiei ucrainene a sugerat o posibilă reacţie a României şi a altor ţări NATO care se învecinează cu Ucraina.
”Nimeni nu se așteaptă ca NATO să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp românesc”
"De exemplu, acestea ar putea declara că sunt pregătite să doboare drone şi rachete pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele", a adăugat Podoliak, care a mai spus că "nimeni nu se aşteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp românesc".
Consilierul biroului prezidenţial ucrainean a spus că "tăcerea mieilor" în legătură cu incidente precum cel de luni într-una din zonele României care se învecinează cu Ucraina face ca "Rusia să îşi permită să folosească spaţiul aerian" al ţărilor vecine Ucrainei "pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei".
Potrivit autorităţilor de la Kiev, rachete ruseşti au trecut în mai multe rânduri, de la începutul războiului, graniţele sau spaţiul aerian al României, Poloniei şi Republicii Moldova, aceasta din urmă nefiind membră NATO.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, romania, drone, războiul din Ucraina, mesaj, reactie,
Dată publicare:
08-09-2023 14:14