Zeci de ucraineni cer ca parlamentarii să își declare averile. Corupția, o problemă gravă pentru cetățeni
Zeci de mii de ucraineni i-au cerut lui Zelenski să trimită spre reexaminare la Parlament o lege despre care criticii consideră că pune piedici efortului de responsabilizare a oficialilor, prin amânarea cerinţei de a-şi declara public averile.
Parlamentul a votat marţi pentru a reglementa declararea averilor, obligaţie care a fost suspendată după invazia Rusiei din 2022 ca măsură de precauţie, din motive de securitate, scrie News.ro.
Acum a fost reinstituită obligaţia depunerii declaraţiilor de avere, dar - într-o lacună-cheie - timp de încă un an publicul larg nu poate avea acces la aceste documente ale oficialilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Activiştii anti-corupţie şi deputaţii opoziţiei, printre alţii, consideră că acest lucru anulează scopul principal al măsurii, care a fost introdusă pentru prima dată ca o reformă democratică, pro-transparenţă, după Revoluţia Maidan din 2014, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele pro-rus.
Corupția, o preocupare pentru ucraineni
O petiţie publică prin care i se cere lui Zelenski să se opună prin veto măsurii modificate a strâns peste 83.000 de semnături până vineri - mult peste cele 25.000 necesare pentru a fi luată în considerare de către preşedinte.
Corupţia rămâne o preocupare de top în rândul ucrainenilor, care au în mod tradiţional o neîncredere profundă faţă de majoritatea funcţionarilor publici.
Mașini de lux cumpărate în timpul războiului
Joi, publicaţia de investigaţii BIHUS Info a publicat un raport care dezvăluie că o serie de maşini luxoase ar fi fost achiziţionate de legislatori chiar în timpul invaziei ruseşti, în timp ce ucrainenii au băgat mâna adânc în propriile buzunare pentru a susţine efortul de război.
„Acum este clar de ce deputaţii îşi ascund averile pe care le-au făcut în timpul războiului", a postat vineri pe X Centrul de Acţiune Anticorupţie, un ONG ucrainean proeminent, ca răspuns la acest articol de presă.
Şeful propriului partid al lui Zelenski a calificat proiectul de lege drept „o dezamăgire incredibilă".
Înainte de invazia rusă, funcţionarii publici, de la consilieri municipali până la preşedinte, trebuiau să depună declaraţii anuale detaliate, inclusiv informaţii despre finanţele personale, maşini şi proprietăţi.
Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei, un organism de supraveghere al statului, examinează declaraţiile şi poate lansa acţiuni în justiţie, dacă suspectează că averile provin din foloase necuvenite.
Jurnaliştii de investigaţie ucraineni au raportat în mod regulat astfel de presupuse cazuri, inclusiv în timpul războiului, când legislatorii şi alţi oficiali au achiziţionat proprietăţi şi maşini de lux.
Un sondaj de opinie comandat în iunie de Transparency International a arătat că 77% dintre ucraineni consideră că flagelul corupţiei se numără printre cele mai grave probleme ale Ucrainei.
Fondul Monetar Internaţional a spus că revenirea la declaraţiile de avere obligatorii este unul dintre cele câteva criterii de referinţă pentru a plăti o parte din pachetul de asistenţă de 15,6 miliarde de dolari al FMI.
Combaterea corupţiei este, de asemenea, o cerinţă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar guvernul lui Zelenski a declarat-o o prioritate alături de respingerea invaziei ruse.
Observatori precum Transparency International Ucraina au sugerat că FMI nu ar aproba legislaţia adoptată marţi. Creditorul global nu a comentat încă public această chestiune.
Zelenski a declarat săptămâna aceasta că se va consulta cu viceprim-ministrul său pentru integrare europeană înainte de a promulga legea.
Iaroslav Iurcişîn, şeful adjunct al comisiei parlamentare anticorupţie, a declarat că este optimist că presiunea din partea societăţii civile şi a partenerilor internaţionali ai Kievului l-ar putea determina pe Zelenski să retrimită legea la parlament pentru a fi revizuită. „Aceasta este singura metodă eficientă de a face schimbări ambiţioase în Ucraina şi funcţionează", a spus el.