Rușii, acuzați că au răpit mii de ucraineni pe care i-au trimis în „tabere de filtrare”, unde sunt interogați
Forțele rusești au răpit mii de ucraineni din casele lor și i-au trimis în așa-numitele "tabere de filtrare", a declarat, joi, un înalt oficial american.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
"Cel puțin câteva mii" de ucraineni au fost răpiți și transferați în aceste tabere, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în declarațiile făcute în fața consiliului permanent al agenției de la Viena, potrivit Business Insider.
"Taberele de filtrare" sunt folosite de trupele rusești pentru a interoga civilii ucraineni pentru a afla dacă au vreo legătură cu guvernul sau cu armata, a declarat Carpenter, adăugând că unor deținuți le-ar fi fost confiscate telefoanele și căutate pentru a găsi orice semn de opoziție față de războiul în curs al președintelui Vladimir Putin.
Civilii ucraineni, relocați cu forța
"Soldații ruși relochează cu forța civilii, ale căror case, orașe și localități au fost bombardate fără milă timp de luni de zile cu obuze, rachete și bombe, în Rusia, chiar țara care provoacă toată suferința inutilă", a declarat Carpenter.
Carpenter a mai spus că "zeci de mii" de ucraineni au fost răpiți și trimiși în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia, afirmații pe care oficialii ucraineni le fac de câteva săptămâni.
Încă de la începutul invaziei Rusiei, Kremlinul a prezentat "coridoarele sale umanitare" din Ucraina ca fiind o dovadă că nu dorește să poarte un război împotriva populației civile din Ucraina.
Repetă Rusia scenariul din Siria, în privința civililor?
Dar experții care cunosc utilizarea de către aceasta a unor astfel de coridoare în Siria - și cei care observă implementarea lor astăzi în Ucraina - au declarat pentru Bussines Insider că Moscova le folosește doar ca un accesoriu înșelător cu scopul de a câștiga teren și simpatie în războiul său împotriva Ucrainei.
Potrivit ONU, peste 6 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului, iar cel puțin 3.500 de civili au fost uciși.
În primele săptămâni ale războiului, președintele Volodimir Zelenski și oficialii ucraineni au afirmat că Rusia viza civilii care plecau prin coridoare sau că permitea refugiaților să fugă doar în Rusia sau în aliatul său Belarus.
Utilizarea abuzivă a coridoarelor a dus la negocieri în mare parte blocate privind deschiderea unor noi canale pentru trecerea în siguranță.
Luni, guvernul ucrainean a declarat că sute de bărbați, femei și copii au fost evacuați de la o uzină siderurgică din orașul portuar asediat Mariupol, în urma unei încetări a focului de trei zile, prin coridoare facilitate de ONU.