Rusia „închiriază” o întreagă armată din Coreea de Nord. 100.000 de militari asiatici ar putea veni să lupte în Europa

„Flota fantomă” a lui Putin, în vizorul PE. Cum au scăpat de sancțiuni petroliere care alimentează conturile Kremlinului
IMAGO

Rusia investește masiv ca Phenianul să trimită până la 100.000 de soldați nord-coreeni care să lupte în Ucraina — însă este puțin probabil ca militarii asiatici să beneficieze de acești bani, spun analiștii specializați în Coreea de Nord.

În schimb, liderul nord-coreean Kim Jong Un și apropiații săi ar putea să păstreze cea mai mare parte a banilor, potrivit Business Insider.

Oficialii de la Kiev au declarat că până la 11.000 de soldați nord-coreeni au fost deja trimiși pentru a ajuta la respingerea forțelor ucrainene în regiunea Kursk, iar acest număr ar putea crește.

Dmitro Ponomarenko, ambasadorul Ucrainei în Coreea de Sud, a declarat pentru Voice of America, în weekend, că numărul militarilor ar putea ajunge la 15.000, cu rotații efectuate la fiecare două-trei luni.

Acest lucru ar putea însemna că aproximativ 100.000 de soldați nord-coreeni vor lupta în Rusia într-un an, a spus el.

Citește și
„Oricât aș detesta un personaj”. CTP și-a ales „câștigătorul detașat” al dezbaterii candidaților la alegerile prezidențiale

Surse anonime, familiarizate cu evaluările unor țări din G20, au menționat, de asemenea, cifra de 100.000 de soldați în discuțiile cu Bloomberg.

Serviciile de informații sud-coreene estimează că Rusia plătește aproximativ 2.000 de dolari pe lună fiecărui soldat nord-coreean (aproximativ 22 de milioane de dolari pentru 11.000 de soldați), astfel încât suma poate crește rapid.

Acești bani ar reprezenta o schimbare radicală pentru majoritatea nord-coreenilor. Dezertorii au relatat că salariul mediu al muncitorilor și soldaților din Coreea de Nord este mai mic de 1 dolar pe lună, potrivit Associated Press.

Dar există o problemă: este puțin probabil ca soldații să vadă mare lucru, sau chiar nimic, din acești bani.

„Bănuiesc că banii veniți din Rusia ajung direct la partid și apoi la familia Kim,” a declarat Bruce W. Bennett, cercetător în domeniul apărării și specialist în Coreea de Nord, pentru Business Insider.

Bennett a subliniat că evaluarea sa este provizorie și „se bazează pe organizarea și comportamentul lor din trecut.”

Există numeroase cazuri documentate în care statul nord-coreean a păstrat câștigurile realizate de cetățenii săi în străinătate.

„Poate că doar o mică parte sau chiar nimic” nu va ajunge la soldații înșiși, a adăugat Bennett.

Unde se duc banii

Hyunseung Lee, un fost soldat care a dezertat din Coreea de Nord la începutul anilor 2000, a oferit, de asemenea, o perspectivă sumbră asupra recompenselor pe care soldații nord-coreeni le-ar putea primi luptând împotriva Ucrainei.

„Nu vor fi remunerați,” a spus el într-un interviu pentru Radio Free Europe, adăugând că nici familiile lor nu vor beneficia.

Bennett a menționat un alt motiv pentru care soldații nu vor vedea mare lucru din bani. „Mulți dintre soldați vor deveni victime și nu vor putea folosi niciun ban câștigat,” a explicat el, deși Kim ar putea oferi o parte din câștiguri familiilor acestora „în locul pierderii fiilor lor.”

Totuși, acest flux de numerar ar putea juca un rol important în Coreea de Nord, unde PIB-ul este estimat la doar 40 de miliarde de dolari.

Kim Jong Un este cunoscut pentru gusturile sale extravagante. În octombrie, parlamentarul sud-coreean Yoon Sang-hyun a declarat că Coreea de Nord a importat bunuri de lux în valoare de aproape 52 de milioane de dolari doar în primele opt luni ale anului 2024 — inclusiv produse cosmetice, ceasuri și băuturi alcoolice, potrivit Korea Economic Daily.

Yoon a spus că Kim oferă aceste importuri de lux elitelor țării pentru a le asigura loialitatea.

Bennett a estimat că o parte din banii primiți din Rusia vor fi folosiți pentru echipamente militare, iar o altă parte pentru bunuri de consum, cum ar fi alimentele, „mai ales pentru elite,” a spus el.

O parte din plată ar putea veni direct sub formă de alimente, a adăugat el.

Acest lucru este important, „deoarece viața este mizerabilă în Coreea de Nord, ceea ce creează un anumit grad de instabilitate publică, iar Kim a încercat să îmbunătățească disponibilitatea alimentelor și a altor bunuri pentru a evita o rebeliune mai deschisă,” a explicat Bennett.

Între timp, soldații nord-coreeni care merg în Rusia se confruntă cu un viitor îngrijorător.

Aliații Ucrainei au afirmat în repetate rânduri că trupele nord-coreene care luptă în Ucraina vor deveni „carne de tun” pe câmpul de luptă.

Coreea de Nord ar trimite în Rusia unitatea sa de elită „Storm Corps”. Totuși, Lee, fostul soldat, a declarat pentru Radio Europa Liberă că „nu sunt deloc pregătiți.”

El a menționat că pregătirea suplimentară pe care o vor primi — despre care se spune că durează doar câteva săptămâni, o parte din aceasta având loc în timpul luptelor reale — nu este suficientă pentru a se familiariza cu echipamentele mai avansate din punct de vedere tehnologic pe care se așteaptă să le folosească.

 

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Militanți pro-democrație, băgați la închisoare în Hong-Kong. „Subversiunea” pusă în practică
Militanți pro-democrație, băgați la închisoare în Hong-Kong. „Subversiunea” pusă în practică

Militanți pro-democrație au fost condamnați în Hong-Kong cu până la zece ani de închisoare, sub acuzația de „subversiune”. În insulă s-a derulat cel mai mare proces de până acum pentru punerea în pericol a securităţii naţionale, cu 45 de condamnări.

Pierderile suferite de Ucraina în cele 1000 de zile de război. Cel puțin 2.406 de copii au fost uciși sau răniți
Pierderile suferite de Ucraina în cele 1000 de zile de război. Cel puțin 2.406 de copii au fost uciși sau răniți

Se împlinesc 1000 de zile de la invazia Ucrainei de către Rusia - în cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

Până unde pot lovi rachetele americane ATACMS în Rusia. Decizia SUA, aspru contestată în Europa: „Un ultim atac disperat”
Până unde pot lovi rachetele americane ATACMS în Rusia. Decizia SUA, aspru contestată în Europa: „Un ultim atac disperat”

Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 1.000. În timp ce numărul soldaților căzuți în luptă e ținut secret, știm că în conflict au pierit până acum aproape 12.000 de civili ucraineni, între care aproape 600 de copii.

Recomandări
Cum arată platforma gigant Barents, care va fora sondele de gaze din Marea Neagră. Este mai mare decât un teren de fotbal
Cum arată platforma gigant Barents, care va fora sondele de gaze din Marea Neagră. Este mai mare decât un teren de fotbal

S-a făcut următorul pas în proiectul Neptun Deep. Platforma gigant Barents, care va fora cele 10 sonde de exploatare în Marea Neagră, a ajuns în Portul Constanța după un voiaj de 18 zile, din Spania.  

EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Cu șase zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, este din nou scandal pe scena politică. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președinta USR, Elena Lasconi, și Mircea Geoană îi cer demisia premierului Marcel Ciolacu.

1000 de zile de război în Ucraina, în cifre. Orașe distruse, familii îndurerate și o țară transformată
1000 de zile de război în Ucraina, în cifre. Orașe distruse, familii îndurerate și o țară transformată

19 noiembrie 2024 marchează cea de-a 1000-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, o piatră de hotar devastatoare care a remodelat națiunea și a trecut de punctul fără întoarcere.