Rusia se razbuna dupa episodul "Crimeea in bezna". Livrarile de gaze naturale catre Ucraina au fost oprite miercuri

Vladimir Putin

Rusia a oprit, miercuri, livrarile de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat in avans fondurile necesare pentru achizitiile de gaze, a anuntat grupul energetic rus Gazprom, informeaza AFP, citata de Agerpres.

La ora 07,00 GMT, societatea ucraineana 'Naftogaz a primit totalitatea cantitatilor de gaze naturale rusesti platite in avans si nu a facut nicio plata in avans', a explicat Gazprom intr-un comunicat.

In luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale spre Ucraina dupa ce Kievul nu a putut sa plateasca in avans fondurile necesare pentru achizitiile de gaze. In luna septembrie, dupa mai multe luni de negocieri, cele doua parti au ajuns la o solutie de compromis cu privire la asa-numitul 'pachet de iarna' care sa permita aprovizionarea cu gaze naturale rusesti a Ucrainei, in perioada octombrie-martie.

Intreruperea livrarilor de gaze rusesti destinate Ucrainei a fost evocata inca de marti de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. 'Astazi sau maine livrarile de gaze vor fi oprite din cauza lipsei platilor in avans', a declarat Alexander Novak, adaugand ca in prezent Ucraina utilizeaza o cantitate mica de gaze naturale din Rusia. De asemenea, Novak a avertizat ca Rusia ar putea opri si livrarile de carbune spre Ucraina, drept represalii la intreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina, transmite Reuters.

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

Citește și
Romania, te iubesc!
Cum a redevenit Marea Neagra punct strategic de exploatare a petrolului: "In aceste vremuri, energia inseamna securitate"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta: Romania
Ponta: Romania "duce cateva razboaie in acelasi timp". Care crede premierul ca este principala arma a rusilor

Prezent la Summitul Regional de Securitate Ciberneticaorganizat de institutii guvernamentale din Romania si Statele Unite, premierul a vorbit despre pericolele care ameninta Romania.

Cum a redevenit Marea Neagra punct strategic de exploatare a petrolului:
Cum a redevenit Marea Neagra punct strategic de exploatare a petrolului: "In aceste vremuri, energia inseamna securitate"

Cu o istorie de peste 150 de ani in industria extractiva de petrol si gaze, tara noastra este acum din nou intr-o pozitie care poate sa-i garanteze relansarea intr-o zona tensionata, aflata la intersectia unor mari orgolii geopolitice.

Romania
Romania "va schimba regulile" pe piata gazelor naturale. Vaporul de 1 miliard de dolari care ne-a adus independenta de rusi

In urmatorii ani, gazele romanesti ar putea sa le inlocuiasca pe cele rusesti. O spun analistii uneia dintre cele mai respectate companii de consultanta din lume, care isi pot sustine afirmatia si cu cifre.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.