Rusia se luptă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Cum încearcă să „cumpere” voturile de la țările mici
Rusia încearcă să revină în Consiliul ONU pentru drepturile omului, în cadrul unor alegeri care vor fi considerate un test cheie pentru poziția sa internațională.
Rusia a fost expulzată din cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului în aprilie anul trecut, după ce forțele sale au invadat Ucraina. Dar acum, diplomații ruși încearcă să-și readucă țara în consiliu pentru un nou mandat de trei ani.
BBC a obținut o copie a documentului de poziție pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU pentru a le cere sprijinul.
Votul va avea loc în octombrie
În documentul consultat de BBC, Rusia promite să găsească „soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului" și încearcă să împiedice consiliul să devină un „instrument care servește voințelor politice ale unui grup de țări", ceea ce se înțelege ca fiind o referire la Occident.
Diplomații au declarat că Rusia speră să recâștige o anumită credibilitate internațională după ce a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina și în interiorul propriilor granițe.
Cele mai recente dovezi ale acestor abuzuri au fost prezentate luni Consiliului pentru Drepturile Omului într-un raport al Comisiei de anchetă privind Ucraina. Erik Mose, președintele comisiei, a declarat că există în continuare dovezi de crime de război, inclusiv tortură, viol și atacuri asupra civililor.
Un raport separat, prezentat în urmă cu două săptămâni de către raportorul special al ONU pentru Rusia, Mariana Katzarova, a declarat că situația drepturilor omului în Rusia s-a „deteriorat semnificativ", criticii invaziei fiind supuși toturii, arestătii și altor tratamente necruțătoare.
Bucea, masacrul care nu va fi uitat niciodată
Cel mai grav caz în care este acuzată Rusia ține de masacrul de la Bucea. Fotografiile șocante cu victimele, publicate pe scară largă după ce orașul a fost eliberat, au devenit emblematice pentru modul nediscriminatoriu în care Rusia a purtat și va purta războiul în întreaga Ucraină.
Oficialii ruși au negat faptul că soldații lor au ucis civili în Bucea și susțin că imaginile cu cadavrele „au fost gestionate de regimul de la Kiev pentru mass-media occidentală”, scrie presa internațională.
Începând cu data de 4 martie, agențiile de știri au început să raporteze moartea civililor pe străzile din Bucea, în timp ce forțele ucrainene au recucerit orașul.
Taras Shapravskîi, viceprimarul din Bucea, a declarat că 50 dintre cele aproximativ 400 de cadavre găsite au fost victimele unor execuții efectuate de ruși.
Cu ce țări concurează Rusia
Consiliul ONU pentru drepturile omului are sediul la Geneva și are 47 de membri, fiecare fiind ales pentru un mandat de trei ani.
La următoarele alegeri, care vor avea loc la 10 octombrie, Rusia va concura cu Albania și Bulgaria pentru cele două locuri din consiliu rezervate țărilor din Europa Centrală și de Est.
La vot vor participa toți cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU de la New York. Diplomații de acolo au declarat că Rusia face o campanie agresivă, oferind țărilor mici cereale și arme în schimbul voturilor lor. Ca atare, aceștia au spus că este foarte posibil ca Rusia să revină în Consiliu.
În documentul de poziție al Rusiei - distribuit la ONU - țara spune că dorește să „promoveze principiile de cooperare și de consolidare a dialogului constructiv și reciproc respectuos în cadrul consiliului pentru a găsi soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului".
Argumentul principal constă în faptul că Rusia își va folosi calitatea de membru „pentru a preveni tendința tot mai accentuată de a transforma CDO într-un instrument care servește voințelor politice ale unui grup de țări". Aceasta a declarat că nu dorește ca acest grup „să pedepsească guvernele neloiale pentru politica lor independentă și externă".
Suspendată din consiliu în aprilie 2022
Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului în aprilie 2022, cu votul favorabil a 93 de membri ai Adunării Generale a ONU, 24 împotrivă și 58 de abțineri. În documentul său de poziție, Rusia dă vina pe „Statele Unite și aliații săi" pentru pierderea calității de membru.
Un raport întocmit luna aceasta de trei grupuri de campanie - UN Watch, Human Rights Foundation și Raoul Wallenberg Center for Human Rights - a concluzionat că Rusia nu este calificată pentru a fi membră a CDO.
„Realegerea Rusiei în consiliu acum, în timp ce războiul său împotriva Ucrainei este încă în desfășurare, ar fi contraproductivă pentru drepturile omului și ar trimite un mesaj că ONU nu este serioasă în ceea ce privește tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele sale din Ucraina", se arată în raport.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, ONU, drepturile omului,
Dată publicare:
26-09-2023 11:41