Rusia se laudă că a fost ferită de impactul penei IT la nivel global, pentru că are o autonomie mai mare
Oficialii ruşi s-au lăudat vineri că Moscova a fost ferită de impactul întreruperii sistemelor IT la nivel global, datorită autonomiei crescute după ani de sancţiuni occidentale.
Unii experţi au spus că sistemele ruseşti ar putea fi încă vulnerabile, transmite Reuters.
Microsoft şi alte firme de IT au suspendat vânzările de noi produse în Rusia şi şi-au redus operaţiunile în conformitate cu sancţiunile impuse pentru războiul Rusiei din Ucraina, pe care Moscova îl descrie drept o operaţiune militară specială.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
CrowdStrike, o companie americană de securitate cibernetică al cărei software larg utilizat ”Falcon Sensor” a provocat blocarea Microsoft Windows, nu are clienţi cunoscuţi în Rusia.
Piaţa rusă este dominată de firme locale de securitate cibernetică, cum ar fi Kaspersky Labs.
”CrowdStrike nu a furnizat niciun serviciu în Rusia, cu siguranţă din februarie 2022”, a declarat Mikhail Klimarev de la Internet Protection Society, organizaţie neguvernamentală.
Kremlinul, împreună cu companii pornind de la gigantul nuclear de stat Rosatom, care operează toate centralele nucleare din Rusia, până la marile bănci şi companii aeriene, nu au raportat nicio eroare pe fondul întreruperii care a afectat companiile internaţionale de pe tot globul.
”Situaţia evidenţiază încă o dată importanţa înlocuirii software-ului străin”, a declarat ministerul rus al dezvoltării digitale.
Pieţele financiare şi valutare din Rusia au funcţionat, de asemenea, fără probleme.
"Toată lumea s-a pregătit de mult pentru posibilitatea de a fi separaţi de Microsoft din cauza sancţiunilor. Incidentul actual este un test de cât de bine ne-am pregătit. Până acum, totul este în regulă, cel puţin pentru jucătorii majori şi, în general, acolo nu este panică pe piaţă”, a declarat pentru Reuters un trader de valută, care a dorit să rămână anonim.
A doua mare bancă a Rusiei, VTB, a anunţat planuri de a creşte ponderea software-ului dezvoltat pe plan intern la 95% până la sfârşitul acestui an, de la 85% în prezent.
Banca a declarat că a investit 50 de miliarde de ruble (571,46 milioane de dolari) doar în acest an în eliminarea treptată a software-ului străin.
Cu toate acestea, expertul IT Eldar Murtazin a spus că riscurile prezentate de testarea insuficientă a noilor actualizări de software sunt universale, iar software-ul rusesc nu este neapărat imun la erorile viitoare precum cel care a lovit CrowdStrike.
"Astfel de probleme se pot întâmpla oricărui software, rus sau non-rus, dacă nu există controale adecvate asupra noilor versiuni. Dacă o astfel de întrerupere ar fi avut loc acum 3-4 ani, o serie de companii ruse ar fi fost afectate", a declarat Murtazin pentru Reuters.