Rusia, raspuns la cresterea prezentei NATO. Putin vrea sa-si intareasca Flota din Marea Baltica si rachete in Kaliningrad

nave de razboi rusesti la Kronstadt

Rusia ar putea sa raspunda la cresterea prezentei militare a NATO prin consolidarea Flotei sale de la Marea Baltica, a declarat sambata agentiei de presa Interfax Vladimir Komoedov, presedintele Comisiei de Aparare din Duma de Stat.

Moscova are de asemenea planuri privind instalarea de sisteme de rachete operativ-tactice "Iskander-M" in enclava Kaliningrad, a indicat Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagra, conform Agerpres.

Enclava "Kaliningrad este avanpostul nostru cel mai proeminent de la granita noastra vestica, baza principala a Flotei noastre de la Marea Baltica, pe care tarile NATO o inconjoara din toate partile", a afirmat el.

"Aceasta este o zona speciala si trebuie consolidata in continuare componenta aviatiei, crescand inzestrarea cu tehnologii militare moderne a fortelor armate", a spus Komoedov, adaugand ca planul de desfasurare a rachetelor "Iskander M" in Kaliningrad a fost invocat deja de Moscova in repetate randuri.

Sistemele de rachete operativ-tactice "Iskander M" sunt capabile sa loveasca tinte la o distanta de 500 km. Sistemul este format din doua tipuri de rachete, balistice si de croaziera, fiind conceput pentru distrugerea lansatoarelor de rachete multiple ale inamicului, rachetelor antiracheta si de aparare antiaeriana, avioanelor si elicopterelor pe aeroporturi militare, posturilor de comanda si infrastructurilor.

Citește și
armata Rusia - Shutterstock
Republica Moldova cere Rusiei sa nu-i mai recruteze "ilegal" cetatenii in armata rusa. Apelul facut de Ministerul de Externe
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

"Programul statului de inarmare are prevazute deja mijloacele si modalitatile de consolidare a Flotei din Marea Baltica; procesul este in curs de desfasurare", a mai spus Komoedov, indicand ca noua nava de desant "Aleksandr Gren" a trecut recent primele teste.

"Un al doilea Tilsit nu va exista; acolo tarul Aleksandru recunoscuse cuceririle lui Napoleon si incheiase cu el tratatul de la Tilsit. Daca esti incercuit inseamna ca trebuie sa fii inarmat. Noi am transformat Tilsit in orasul Sovietk din regiunea Kaliningrad, un bastion rusesc", a afirmat amiralul Komoedov.

Presedintele Comisiei de Aparare din Duma declarase anterior ca Rusia va lua masuri ca reactie la crearea a patru noi batalioane NATO in statele baltice si in Polonia si la instalarea in Romania si Polonia a unor elemente ale sistemului antiracheta american.

Mass-media occidentale au relatat saptamana aceasta ca Rusia ar putea instala sisteme de rachete "Iskander M", capabile sa poarte focoase nucleare, in regiunea Kaliningrad, ca reactie la intensificarea activitatii NATO, aminteste Interfax.

Comentand aceste informatii, unul din adjunctii presedintelui Comisiei de Aparare din Duma, Andrei Krasov, a declarat joi pentru Interfax ca Rusia ar putea amplasa sisteme de rachete "Iskander M" in Kaliningrad, dar care sa fie echipate cu focoase conventionale, nu neaparat nucleare.

Intrebat daca sunt necesare rachete cu focoase nucleare in Kaliningrad si Crimeea, Krasov a raspuns:"Nu, nu este nevoie. Aceasta este o alta incercare de a demoniza Rusia. Noi si fara arme nucleare, doar cu arme conventionale, putem face fata inamicului".

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, declarase anterior ca pentru a contracara cresterea capacitatilor NATO la frontierele ruse, Moscova va crea doua noi divizii in districtul sau militar Vest - granita sa de vest - si una la frontiera de sud a Federatiei Ruse.
 

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Fostul ambasador al SUA in Rusia, despre BREXIT:
Fostul ambasador al SUA in Rusia, despre BREXIT: "Astazi este o victorie mare pentru Putin"

Fostul ambasador al SUA in Rusia, Michael McFaul (intre 2012 si 2014), a calificat rezultatul referendumului britanic privind iesirea din Uniunea Europeana drept o victorie a presedintelui rus Vladimir Putin, intr-o postare pe Twitter.

Republica Moldova cere Rusiei sa nu-i mai recruteze
Republica Moldova cere Rusiei sa nu-i mai recruteze "ilegal" cetatenii in armata rusa. Apelul facut de Ministerul de Externe

Republica Moldova a indemnat Rusia sa nu-i mai recruteze cetatenii in cadrul fortelor ruse, intr-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, relateaza Newsweek.

Noi masuri de securitate in estul Europei, de teama unui atac al Rusiei. Trupele NATO ar putea fi stationate permanent
Noi masuri de securitate in estul Europei, de teama unui atac al Rusiei. Trupele NATO ar putea fi stationate permanent

NATO ar trebui sa aiba trupe stationate permanent in estul Europei pentru a asigura protectie impotriva unor eventuale actiuni agresive ale Rusiei.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.