Republica Moldova cere Rusiei sa nu-i mai recruteze "ilegal" cetatenii in armata rusa. Apelul facut de Ministerul de Externe
Republica Moldova a indemnat Rusia sa nu-i mai recruteze cetatenii in cadrul fortelor ruse, intr-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, relateaza Newsweek.
Partea de est a acestei foste republici sovietice, la frontiera cu Ucraina, se afla sub controlul separatistilor prorusi transnistreni de cand Tiraspolul si-a proclamat independenta fata de Chisinau, in anii '90. Regiunea separatista moldoveana Transnistria a functionat cu guverne proruse nerecunoscute international de atunci, relateaza News.ro.
La fel ca alte regiuni separatiste proruse din regiune - Osetia de Sud in Georgia si Donbas in Ucraina - Transnistria coopereaza indeaproape cu fortele ruse. Moscova a stationat aproximativ 1.500 de militari in aceasta regiune moldoveana in cadrul unei misiuni de mentinere a pacii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul moldovean, care suspecteaza trupele ruse de recrutarea unor localnici, a transmis o scrisoare Ambasadei Rusiei in care cere incetarea acestor recrutari "ilegale".
Moscova a incercat recent sa recruteze cetateni moldoveni in Transnistria, se arata in comunicatul Ministerului de Externe. Incidente au avut loc si anterior, afirma ministerul, fara sa faca precizari.
Aceasta campanie de recrutare a Moscovei nu este noua, insa a fost consolidata prin legislatia rusa, afirma Tom Frear, un expert in fosta Uniune Sovietica din cadrul grupului de reflectie European Leadership Network, cu sediul la Londra.
"In comparatie cu oportunitatile de angajare pe plan local, serviciul in armata rusa este o optiune atragatoare pentru unii tineri transnistreni, in contextul in care armata rusa continua sa fie perceputa favorabil de localnici ca ultimul garant al securitatii", afirma Frear.
"In orice caz, Rusia a adoptat recent prevederi legislative prin care le permite strainilor sa se inroleze in fortele armate ruse, cu conditia sa indeplineasca anumite conditii, precum stapanirea limbii ruse", adauga el.
Aparent agresiva, aceasta activitate rusa este dificil sa fie contestata legal de Chisinau, in contextul in care dreptul international permite strainilor sa lupte in cadrul Legiunii Straine franceze si cetatenilor tarilor membre ale Commonwealthului sa serveasca in cadrul fortelor britanice.
"Este totodata perfect posibil ca locuitori din Donbas sa se inroleze in fortele armate ruse prin aceasta metoda", subliniaza Frear.
In afara de recrutare, Guvernul moldovean si-a reiterat solicitarea ca Rusia sa-si retraga misiunea de mentinerea pacii din regiunea separatista prorusa si sa permita unei misiuni civile multinationale sa o inlocuiasca, in baza unui mandat ONU.
Ministerul rus al Apararii nu era imediat disponibil sa comenteze, precizeaza Newsweek.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Republica Moldova, armata, soldati, cetateni,
Dată publicare:
23-06-2016 09:30