Rusia își trimite rezerviștii în Kursk încercând să îi oprească pe ucraineni. Deocamdată eforturile lor nu dau rezultate
Moscova a trimis rezerviștii în Kursk, iar armata rusă atacă din aer și de la sol, unitățile ucrainene care au declanșat marți o incursiune îndrăzneață pe teritoriul Rusiei.
Deocamdată eforturile rușilor nu par să dea rezultate. Informații neoficiale, culese de jurnaliști de pe rețelele sociale și din relatările martorilor, arată că ucrainenii își continuă avansul pe teritoriul rusesc și pregătesc poziții defensive.
După trei zile de ofensivă mecanizată, forțele Kievului au început să pregătească poziții de apărare pe pământ rusesc. În acest timp, grupuri de luptă mai mici au continuat să avanseze în interiorul regiunii Kursk, învecinată Ucrainei.
Potrivit Institutului american pentru studiul războiului, care a localizat imagini postate pe rețelele de socializare, forțele ucrainene ar fi înaintat 35 de kilometri de la graniță.
Corespondent CNN: „Ministerul rus al apărării insistă că a trimis întăriri care au oprit ofensiva ucraineană. Aceste imagini făcute publice de ministerul rus al apărării ar arăta cum avioanele rusești distrug un blindat ucrainean.
Însă informații postate de bloggerii ruși de război și alte imagini, precum acestea, filmate dintr-o mașină, localizate de CNN la periferia orașului Sudha, în regiunea Kursk, arată cum civilii străbat străzi pustii sau cum se trage în ei.”
Localnicii care nu au apucat să fugă au fost prinși în mijlocul luptelor.
Guvernatorul regiunii Kursk a dat asigurări că sinistrații au primit ajutoare de la stat.
Alexander Sidyakin: "Am livrat frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde, apa a fost livrată, proviziile sanitare și de igienă au fost livrate... două camioane mari de șaisprezece tone. Acestea sunt toate lucrurile necesare pentru ca oamenii să se simtă în condiții normale."
Unii localnici însă îl contrazic.
Localnic: "Te rugăm, Vladimir Vladimirovici, spune-le liderilor noștri, celor responsabili de informații, de justiție, să facă ceva concret, că până acum au fost doar minciuni."
De la Kremlin, Vladimir Putin a dat imediat ordin să fie găsite fonduri pentru ajutorarea refugiaților.
Vladimir Putin: "Să presupunem că decizia de a acorda o plată de 10.000 de ruble cetățenilor (evacuați) care au nevoie de ele a fost făcută și că resursele necesare vor fi alocate."
Suma nu este însă deloc mare - zece mii de ruble înseamnă puțin peste 500 de lei.
Fără să confirme oficial operațiunea, președintele ucrainean a declarat că Moscova simte pe propria piele războiul.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rusia a adus războiul pe teritoriul noastru și acum trebuie să suporte consecințele.”
Pe de altă parte, azi-noapte, Rusia a fost vizată și de un atac cu drone. Sirenele au sunat în regiunile care mărginesc Ucraina și chiar mai departe. Autoritățile ruse insistă că toate cele 75 de aparate au fost doborâte. Pe rețelele de socializare au apărut însă imagini cu o bază aeriană militară în flăcări, în regiunea rusă Lipețk, la aproape 300 de kilometri de frontiera ucraineană. Patru sate au fost evacuate, după ce a fost declarată starea de urgență din cauza pericolului că incendiul să se extindă.