Rusia ia în calcul efectuarea plăţilor internaţionale în criptomonede. ”Aceasta este o nevoie pentru afaceri”
Rusia ar trebui să accelereze crearea infrastructurii pentru plăţi în criptomonede, dar să cântărească cu atenţie riscurile asociate, a declarat miercuri agenţia sa de supraveghere a spălării banilor.
Rusia s-a confruntat cu întârzieri semnificative în tranzacţiile internaţionale cu mari parteneri comerciali precum China, India, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, după ce băncile locale, sub presiunea autorităţilor de reglementare occidentale, au devenit mai prudente.
Noua legislaţie, care urmează să fie dezbătută de parlament pe 23 iulie, va permite utilizarea tranzacţiilor cu criptomonede în plăţi internaţionale, pentru a menţine fluxurile comerciale.
”Aceasta este o nevoie pentru afaceri, mai ales în cazurile care implică mecanisme de sancţionare, când trebuie să intre pe piaţa internaţională şi nu se poate rezolva întotdeauna prin metode standard”, a spus şeful autorităţii de reglementare, Iuri Cehancin.
Ţări precum Venezuela folosesc deja tranzacţiile în criptomonede pentru a ocoli sancţiunile internaţionale, stârnind îngrijorări în rândul parlamentarilor americani, care au ridicat problema în administraţia Biden.
Cehancin a evidenţiat legislaţia liberă privind criptomonedele din unele ţări drept principalul risc şi a spus că autoritatea de reglementare ar trebui să aibă dreptul de a bloca astfel de tranzacţii atunci când acestea încalcă legea rusă. Nu a numit ţările pe care le avea în minte.
Momentan, criptomonedele nu sunt permise pentru plăţi în interiorul Rusiei, iar noua lege este puţin probabil să schimbe acest lucru.
Anterior, banca centrală a recunoscut că problemele de plată au fost una dintre provocările cheie pentru economia rusă.
Preşedintele Vladimir Putin a vorbit şi miercuri, la o şedinţă de guvern, despre utilizarea monedelor digitale.
În afară de declaraţiile sale de deschidere, întâlnirea a fost închisă publicului.
Putin a lăudat introducerea experimentală a unei ruble digitale, un activ bazat pe blockchain susţinut de banca centrală.
Băncile centrale rusă şi iraniană lucrează pentru a-şi conecta sistemele de monedă digitală, ceea ce ar permite celor două ţări sancţionate să efectueze tranzacţii bilaterale. Negocieri similare sunt în desfăşurare cu China şi Belarus.
Putin a spus că consumul masiv de energie al fermelor pentru minarea de criptomonede prezintă riscuri pentru aprovizionarea cu energie în unele regiuni ale Siberiei, unde multe astfel de ferme au apărut exploatând preţurile locale scăzute ale energiei electrice.
El a spus că reglementarea taxelor şi tarifelor de energie electrică pentru fermele de minat criptomonede ar trebui să facă parte din noua lege.