Rusia duce de 2 luni un război sângeros în Ucraina, dar spune că principiul său de bază este respingerea politicii de putere

Ultima actualizare: 25-04-2022 10:11
razboi in ucraina

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a intrat în a doua lună de ostilități sângeroase, dar Kremlinul continuă să susțină că se bazează pe ”respingerea mizei pe politica de putere”, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus.

 

Rusia are ca principiu de bază ”respingerea mizei pe politica de putere”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un interviu pentru Russia Today și preluat de Ambasada Rusiei în României pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că Maria Zaharova este același înalt oficial rus care, la un moment dat, spunea că refuzul gospodinelor din Ucraina de a-și face publică rețeta de borș este unul dintre motivele invaziei ruse.

„Nu ar împărtăși rețeta de borș. Xenofobie, fascism, extremism...”, a spus reprezentanta Rusiei într-o declarație oficială.

Războiul din Ucraina, o ”situație dificilă” cauzată de Occident

Considerațiile oficialului rus vin ca răspuns la întrebare privind felul în care au evoluat relațiile dintre Rusia și China în ultimii ani. Zaharova vorbește despre o nouă ”lume multipolară și formarea unei noi ordini internaționale” și ”nevoia de a construi o ordine politică (...) pașnică”.

”Experiența dezvoltării cooperării ruso-chineze a confirmat că evaluările prevăzute în Declarația comună privind o lume multipolară și formarea unei noi ordini internaționale de acum 25 de ani au rezistat cu succes testului timpului și rămân relevante. Printre principiile formulate atunci se numără recunoașterea locului central și a rolului ONU în afacerile mondiale, respingerea mizei pe politica de putere, dorința de dialog și cooperare egală, nevoia de a construi o ordine politică și economică, internațională, pașnică, stabilă, corectă și rațională, bazată pe norme general acceptate ale drepturilor internaționale”, a declarat Maria Zaharova.

Oficialul rus abordează și subiectul războiului din Ucraina, chiar dacă RT nu folosește niciun moment acest cuvânt în prezentarea sa propagandistică.

Instrumentul de presă al Kremlinului vede în masacrul ucrainean doar o ”situație dificilă”, cauzată, de fapt, de SUA și celelalte țări occidentale care nu acceptă schimbarea noii ordini mondiale, așa cum o văd Rusia și China.

”Nu sunt pregătiți să renunțe la poziția lor privilegiată”

Zaharova transferă reponsabilitatea pentru această ”situație dificilă” în dreptul celor din lumea civilizată, care ”nu sunt pregătiți să renunțe la poziția lor privilegiată”.

Iată și cum sună întrebarea RT, apoi răspunsul Mariei Zaharova.

RT: Lumea se află într-o situație dificilă în acest moment. Are legătură această situație cu procesul de trecere de la un sistem la altul?

M.V.Zaharova: Desigur, sistemul de relații internaționale trece printr-o perioadă de transformare profundă. Lumea unipolară era de domeniul trecutului cu mult înainte de evenimentele din Ucraina. Noile centre de putere din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu joacă un rol din ce în ce mai proeminent în modelarea agendei globale, arătând dorința de a-și apăra interesele și cerând respect pentru propria lor cale de dezvoltare.

Această situație nu este pe placul Statelor Unite și al altor țări occidentale. Acestea nu sunt pregătiți să renunțe la poziția lor privilegiată pe scena mondială și încearcă să oprească sau să încetinească procesul de democratizare a relațiilor internaționale.

Neînțelegerile actuale dintre Rusia și Statele Unite cu Europa au apărut ca urmare a faptului că pentru o lungă perioadă de timp interesele de securitate ale țării noastre au fost pur și simplu ignorate.

Occidentalii, pas cu pas, au distrus mecanismele de control al armelor create de munca a unor generații întregi de negociatori. Acesta este un prim exemplu de ce tensiunea internațională a crescut la un nivel inacceptabil.

Credem că este în interesul tuturor să revenim la un dialog privind cadrul securității europene indivizibile și dezvoltarea unor reguli de coexistență pașnică bazate pe principiul respectării intereselor legitime ale tuturor statelor cheie”.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO