Lupte crâncene în Mariupol, deși Putin spunea că l-a cucerit. ”Aici va pierde și, cel mai probabil, o să fie dat jos”
Luptele continuă printre ruinele din Mariupol, în ciuda victoriei anunţate joi de preşedintele rus Vladimir Putin, care spunea că oraşul a fost eliberat.
Ruşii nu vor lua cu asalt oţelăria Azovstal, fortăreaţa ultimilor apărători. Motivul oficial este grija pentru soldaţi, dar Kievul spune că Moscova nu are suficiente trupe în zonă.
Multe unităţi ruseşti au ajuns deja în Donbas, unde continuă ofensiva declanşată la începutul săptămânii.
Apărătorii ucraineni din Mariupol au publicat noi imagini cu lupte intense pe străzile oraşului-port, în afara combinatului siderurgic Azovstal.
Asta, în ciuda faptului că preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi că oraşul a fost cucerit. Iar soldații ceceni s-au filmat în fața sediului central al uzinei Azovstal, incendiat.
”E o fortăreață, soldații noștri țin pe loc cel puțin 10.000 de militari inamici”
În buncărele combinatului siderurgic sunt în jur de 2.500 de militari ucraineni şi sute de civili. Ministrul rus al Apărării i-a spus lui Putin că ar fi nevoie de câteva zile ca întreaga zonă să fie curăţată. Liderul de la Kremlin a respins, însă, propunerea de a lua cu asalt zona industrială.
Vladimir Putin: ”Consider că propunerea de luare cu asalt a zonei industriale nu are rost. Am ordonat anularea asaltului. Asta, pentru că este o situaţie când trebuie să ne gândim – adică trebuie să ne gândim mereu, dar cu atât mai mult în acest caz – la vieţile şi integritatea soldaţilor şi ofiţerilor noştri. Nu este nevoie să coborâm în aceste catacombe şi să ne târâm prin subteranele acestor unităţi industriale. Dar blocaţi complet această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”.
Ucrainenii, prin vocea consilierului prezidenţial Arestovich, spun însă că rușii au pierdut bătălia pentru Mariupol. Iar decizia de a bloca uzina a fost luată pentru că Moscova nu are suficienţi soldaţi pentru un asalt direct.
Konstantin Nemichev, comandantul unității Kraken din Regimentul Azov: ”E o fortăreaţă, soldaţii noştri ţin pe loc cel puţin 10.000 de militari inamici. Dacă ei vor ceda, atunci această armată de 10.000 de oameni va pleca spre nord şi va ajuta la ocuparea Donbasului”.
Apar imagini noi care dovedesc intensitatea luptelor duse în Mariupol. Într-o filmare, se observă turela unui tanc distrus, aruncată de suflul exploziei într-un... apartament de bloc.
”Rușii aduc acolo camioane cu cadavre, pe care le aruncă în șanțuri”
Apar şi noi dovezi ale unor crime de război, într-un orăşel de lângă Mariupol.
Rafael Romo: ”Imagini din satelit arată ceea ce oficialii ucraineni spun că e o groapă comună care se tot extinde. Un consilier al primarului din Mariupol spune că ruşii aduc acolo camioane cu cadavre, pe care le aruncă în şanţuri”.
În Donbas, ruşii presează pe mai multe direcţii. Potrivit Kievului, forțele ruse au capturat joi 42 de sate din regiunea Donețk. Alte atacuri au fost respinse. În acelaşi timp, trupele speciale ucrainene atacă liniile de aprovizionare ale invadatorilor şi detonează poduri în calea lor.
Numărul mare de trupe concentrate într-un spaţiu relativ îngust ar putea duce la o baie de sânge de ambele părţi, spun analiştii militari.
Pierderile ruşilor au crescut în ultimele zile. Numai joi au pierdut cel puţin trei avioane de luptă, trei elicoptere şi nouă drone, pe lângă blindate şi soldaţi.
”Aici va pierde și, cel mai probabil, o să fie dat jos. Regimul lui o să cadă”
Cu toate astea, sunt slabe şanse ca Vladimir Putin să dea înapoi în Donbas.
Konstantin Nemichev: ”Ruşii nu vor înţelege dacă Putin se va retrage. Nici chiar cei care îl susţin. Din acest motiv, singura soluţie e să meargă până la capăt în Donbas. Aici va pierde şi, cel mai probabil, o să fie dat jos. Regimul lui o să cadă. Atunci vom putea sta de vorbă. În acest moment, nu putem avea înţelegeri”.
Ucrainenii sunt încrâncenaţi şi din cauza crimelor de război petrecute în oraşele ocupate temporar de ruşi. În Borodianka, Ivan, un adolescent de 16 ani, a fost martor la moartea prietenei sale, ucise de şrapnel.
Ivan Onufrienko: ”Nu pot să reacţionez bine când văd aşa ceva. Plâng, dar nu vreau să arăt asta. Mă simt neputincios pentru că nu pot face nimic”.
”- De ce crezi că e important să fii aici, în acest moment?
- Ca lumea să vadă cu proprii ochi, întreaga lume ar trebui să vadă cum "pacea rusească" ucide civili fără niciun motiv”.
Informații despre operațiuni de sabotaj în Rusia: incendii la instituții militare, lângă Moscova
Potrivit serviciilor americane de informaţii, numărul rachetelor balistice lansate de ruşi asupra oraşelor ucrainene a scăzut la jumătate faţă de primele zile ale războiului. Chiar şi aşa, civilii au mult de suferit.
”Cu ce este diferit ce se întâmplă aici faţă de Bucea sau Hostomel? Și ni se spune că aici este liniște. Cum este posibil? Aici sunt oameni care ard. Iată doi oameni care ard. Uite! Corpuri. Cum este posibil aşa ceva?”.
30% din populaţia oraşului a fost evacuată. Alţii s-au refugiat în adăposturi şi în metrou.
”- Acesta este locul meu acum.
- Iar aceasta este pisica ta?
- Da, sunt două pisici.
- Am adus cu noi mai multe pături şi am venit aici, iar acum locuim lângă automatele de bilete. Cred că a fost cea mai bună decizie”.
Apar tot mai multe informaţii despre ipotetice operaţiuni de sabotare a unor ţinte din Rusia. Joi, 7 persoane au murit și 27 au fost rănite într-un incendiu izbucnit la un institut de cercetare în domeniul apărării de lângă Moscova.
Câteva ore mai târziu, un alt incendiu a izbucnit la o uzină chimică aflată la 400 de kilometri spre est, unde ar fi produs combustibilul utilizat de rachetele ruseşti.
Sursa: Pro TV
Etichete: lupte, Rusia, Ucraina, razboi, invazie, mariupol,
Dată publicare:
22-04-2022 13:33