Rusia ar putea furniza trei vaccinuri impotriva Ebola in sase luni
Rusia ar putea furniza trei vaccinuri impotriva virusului Ebola in sase luni, a dat asigurari sambata ministrul rus al Sanatatii Veronika Skvortova, in contextul in care epidemia a trecut pragul de 4.000 de victime.
"Am creat trei vaccinuri (...) si credem ca vor fi gata in urmatoarele sase luni", a anuntat ministrul rus la televiziune, potrivit agentiei de presa RIA Novosti. "Unul este gata pentru un test clinic", a adaugat ea, precizand ca unul dintre vaccinuri a fost creat pe baza unei tulpini inactive a virusului.
Epidemia de febra hemoragica, care s-a raspandit din Guineea, de la sfarsitul lui decembrie 2013, s-a soldat cu 4.033 de morti pana la 8 octombrie, potrivit ultimului bilant prezentat de OMS. in total, 8.399 de persoane au fost infectate, in sapte tari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In contextul in care panoplia medicamentelor antivirale experimentale creste, OMS a anuntat ca exista doua vaccinuri "promitatoare", unul dezvoltat de catre firma britanica GlaxoSmithKline (GSK), iar celalalt de catre Agentia pentru Sanatate Publica din Canada, la Winnipeg, a carui licenta de comercializare este detinuta de catre societatea americana NewLink Genetics. Teste clinice cu vaccinul firmei GSK au inceput recent in Mali, o tara africana limitrofa Guineei.
OMS spera sa aiba primele rezultate ale testelor cu aceste doua vaccinuri in noiembrie-decembrie, iar faza a doua a testarii (care permite evaluarea eficientei vaccinului) sa inceapa in tarile afectate inca din ianuarie-februarie. Boala se manifesta prin hemoragii, voma si diaree. Rata mortalitatii este cuprinsa intre 25 si 90% si nu exista un vaccin omologat. Virusul se transmite prin contact direct cu sangele, lichide biologice sau tesuturile persoanelor sau animalelor infectate.
Rusia, care nu a anuntat niciun caz de infectie pe teritoriul sau, a trimis la sfarsitul lui august virusologi si un laborator mobil in Guineea, sa ajute in lupta impotriva epidemiei.