HARTA INTERACTIVA: Epidemia de Ebola, printre cele mai grave din istorie. Potrivit OMS, rata mortalitatii este de 50%
Aceasta harta, creata de site-ul Buddy Loans, in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrul de Control al Bolilor si Universitatea Standford prezinta raspandirea celor mai mari epidemii din ultimii 1473 de ani.
courtesy of BuddyLoans.com
Cel mai recent bilant cu privire la numarul deceselor inregistrate in randul victimelor infectate cu virusul Ebola a ajuns la 4.000 de morti, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii. In tot acest timp experti din intreaga lume se concentreaza pe gasirea unor solutii de prevenire a raspandirii virusului mortal si pe gasirea unui tratament eficient, scrie Daily Mail.
541-542: Ciuma Iustiniana, 5.000 de morti in fiecare zi
Ciuma Iustiniana, sau ciuma lui Iustin a fost o pandemie care a afectat intreg Imperiul Bizantin, incluzand si capitala acestuia, Constantinopol. Pandemia a fost semnalata pe parcursul a unui an intreg, in intervalul 541-542, iar la baza se presupune ca a stat chiar ciuma bubonica.
Aceeasi boala a facut mai tarziu ravagii si in timpul Mortii Negre, din secolul al XIV-lea.
Istoricii mentioneaza ca la fiecare noua generatie, ciuma bubonica se intorcea, facand victime in regat pana in anul 750.
Numele pandemiei a fost dat dupa marele conducator al Impreiului Roman de Rasarit, Iustinian I. Tot istoricii spun ca si acesta ar fi fost afectat de boala cumplita.
Potrivit datelor cercetatorilor moderni, in acea perioada, ciuma ar fi omorat cate 5.000 de personae pe zi in Constantinopol. La sfarsit, 40 la suta dintre locuitorii impreriului au fost rapusi de virus.
Ciuma Iustiniana a afectat atunci intreaga Europa, Africa de Nord si Rusia.
1666: Moartea Neagra din Londra a decimat 15 la suta din populatia orasului
In secolul XVII, Londra a fost zdruncinata, doi ani la rand, de doua dezastre teribile. Si de aceasta data, ciuma bubonica s-a raspandit dintr-o parohie in alta, pana cand mii de oameni au murit. Moartea Neagra, asa cum a fost denumita de istorici, si-a gasit sfarsitul odata cu Marele Foc din Londra, din 1666, atunci cand majoritatea centrului orasului a ars din temelii. In ciuda pagubelor materiale, multimea de sobolani negri si pureci care raspandeau bacilli, printre care si ciuma, a murit.
Numarul deceselor s-a ridicat atunci la 100.000, aproximativ 15 la suta din populatia de atunci a Londrei fiind decimata.
1918: 75 de milioane de oameni au murit de Gripa Spaniola
In 1918 se raspandea pe intreg Globul Gripa Spaniola, de departe cea mai mare pandemie din istoria omenirii. Intre 1918 si 1923, 75 de milioane de oameni au murit. Printre simptomele bolii se numarau febra mare, frisoanele, dureri cumplite de cap, oboseala, dureri in gat si tuse puternica.
2014: Ebola, 4.000 de morti
Cu o rata a mortalitatii de 50 la suta, virusul Ebola a inregistrat de la inceput pana in prezent 4.000 de victime, potrivit calculelor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Insa vestile sunt si mai alarmante. La fiecare 3-4 saptamani, numarul de cazuri se dubleaza, informeaza OMS.
Tom Frieden, directorul Centrului de Centrol al Bolilor SUA: "In cei 30 de ani de cand lucrez in sanatate publica, singurul lucru asemanator a fost SIDA. Trebuie sa facem ceva acum, pentru ca Ebola sa nu devina ceea ce a devenit SIDA."
Sursa: Daily Mail
Etichete: victime, ebola, morti, decese, epidemii, virusuri, pandemii,
Dată publicare:
11-10-2014 14:47