Britanicul care a murit in Macedonia NU avea virusul Ebola. Asistenta de la Madrid, tratata cu ZMapp, se simte mai bine
Bilantul epidemiei de Ebola a depasit pragul de 4.000 de decese, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar numarul de cazuri se dubleaza la fiecare 3-4 saptamani.
Asistenta spaniola se simte mai bine
In acest context ingrijorator vine si o veste buna. Asistenta spaniola bolnava de Ebola se simte mai bine. Medicii i-au administrat medicamentul experimental Z-mapp, in disperare de cauza, dupa ce zilele trecute starea ei se agravase.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Britanicul care a decedat in Macedonia nu avea Ebola
Si autoritatile macedonene au fost in alerta, un cetatean britanic fiind suspect de Ebola. Barbatul, insa, care a decedat in Macedonia dupa ce a fost internat intr-un spital cu simptome asemanatoare celor ale Ebola, nu contractase acest virus, potrivit unor analize efectuate de catre un laborator german, a anuntat Ministerul macedonean al Sanatatii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Pacientul nu avea virusul Ebola", a declarat pentru presa Jovanka Kostovska, o purtatoare de cuvant a ministerului.
Autoritatile macedonene au anuntat vineri ca decesul cetateanului britanic probabil nu a fost provocat de virusul Ebola, dar au asteptat rezultatul analizelor efectuate de un laborator de la Hamburg pentru a confirma rezultatul testului efectuat in tara.
“O autopsie era in curs, in vederea stabilirii cauzei decesului”, a adaugat Kostovska.
Britanicul, nascut in 1956, a decedat joi intr-un spital din Skopje. Initial, Ministerul macedonean al Sanatatii a afirmat ca acesta prezenta simptome asemanatoare celor ale Ebola, si anume voma si o homoragie interna.
In asteptarea rezultatului examenelor de la laboratorul german, autoritatile au plasat in carantina aproximativ 25 de persoane de la hotelul in care era cazat defunctul, inclusiv un britanic si un prieten al acestuia, dar si alte zece persoane care s-au aflat in apropierea acestuia la sosirea la spital. Autoritatile urmau sa puna capat acestei masuri.
Autoritatile sunt in alerta
Pe de alta parte, incepand de sambata, pasagerii care vin din zonele de risc vor fi supusi unor controale amanuntite pe aeroportul JFK din New York.
Ebola face ravagii de cateva luni in vestul Africii, dar abia primul caz din afara acestui continent, cel din Spania, si decesul unui pacient pe pamant american, au dat problemei o dimensiune planetara.
Intr-o atmosfera de urgenta mondiala s-a desfasurat si Adunarea Generala a ONU consacrata acestui subiect. Organizatia a cerut tuturor statelor lumii eforturi de 20 de ori mai mari decat cele din prezent.
Ebola face ravagii de cateva luni in vestul Africii, dar abia primul caz de contagiune din afara acestui continent, cel din Spania, si decesul unui pacient pe pamant american au dat problemei o dimensiune planetara. In toata lumea, alertele false, zvonurile si spitalizarile preventive se tin lant de cateva zile. La acestea se adauga si declaratiile ingrijorate ale oficialilor de peste tot.
Tom Frieden, directorul Centrului de Centrol al Bolilor SUA: "In cei 30 de ani de cand lucrez in sanatate publica, singurul lucru asemanator a fost SIDA. Trebuie sa facem ceva acum, pentru ca Ebola sa nu devina ceea ce a devenit SIDA."
Pentru aceasta, e nevoie de eforturi de 20 de ori mai mari decat in prezent, directionate spre tarile cele mai afectate, a estimat ONU.
Jan Eliasson, secretar adjunct ONU: "Este o criza globala, dar raspunsul nu este sa inchidem granite sau sa impunem restrictii de calatorie. Asemenea masuri vor izola tarile afectate, nu boala."
Statele Unite si Marea Britanie au trimis trupe in vestul Africii, iar militarii americani lucreaza deja la ridicarea unui spital de campanie pentru personalul medical contaminat. Dar expertii nu au vesti bune. Iar pentru a fi pregatiti, in caz ca Ebola va face prima victima in Marea Britanie, autoritatile sanitare britanice au organizat un amplu exercitiu, ce a inclus mai multe ministere si sute de cadre medicale.
"Pana cand epidemia nu este oprita in Africa de vest, orice am face nu va elimina cu totul riscul de contaminare", a adaugat Tom Friedan.
Jan Eliasson, secretar adjunct ONU: "Fac apel la toate statele membre sa actioneze cu generozitate si rapid. Viteza este esentiala. O contributie peste cateva zile este mai importanta decat o contributie mai mare peste cateva saptamani."
ONU anunta luna trecuta ca e nevoie de cel putin un miliard de dolari pentru combaterea eficienta a epidemiei in Africa de Vest, dar, intre timp, s-a strans mai putin de un sfert din aceasta suma.
Bilantul epidemiei de Ebola a depasit 4.000 de decese
Epidemia de Ebola din Africa de Vest, cea mai grava de la identificarea virusului care o provoaca, in 1976, s-a soldat cu 4.033 de morti pana la 8 octombrie, potrivit ultimului bilant prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In total, 8.399 de persoane au fost infectate, in sapte tari.