Rusia ameninţă NATO cu o „confruntare directă”, după un gest provocator al americanilor la Marea Neagră
Rusia ameninţă vineri Occidentul cu o ”confruntare directă”, din cauza unei ”intensificări” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră, în largul Ucrainei, la câteva zile după primele ameninţări vizând SUA, după un atac ucrainean.
Moscova consideră că ajutorul furnizat Kievului în domeniul armamentului, colectării de informaţii şi identificării ţintelor pe teritoriul rus a transformat Statele Unite şi aliaţii acestora în părţi la conflictul din Ucraina, pe care Kremlinul l-a exacerbat în februarie 2022 trimiţându-şi forţele să ia cu asalt ţara vecină.
Zborurile dronelor americane la Marea Neagră ”multiplică probabilitatea unor incidente, în spaţiul aerian, cu avioane ale forţelor aerospaţiale ruse, ceea ce creşte riscul unei confruntări directe între Alianţa (Nord-Atlantică) şi Federaţia rusă”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
”Ţările NATO vot fi responsabile de acest lucru”, avertizează el, adăugând că ministrul Apărării Andrei Belousov a ordonat Statului Major ”să ia măsuri pentru arăspunde rapid provocărilor”, relatează AFP, citată de News.ro.
Potrivit ministerului rus, dronele americane servesc ”recunoaşterii şi desemnării unor ţinte ale armamentului de precizie furnizat Forşelor armate ucrainene” de către Occident.
După ce au refuzat mult timp, de frica provocării unei escaladări, americanii şi europenii au început să autorizeze, în ultimele săptămâni - în anumite condiţii - atacuri cu armament occidental de precizie pe teritoriul rus, în vederea distrugerii instalaţiilor şi sistemelor folosite în bombardarea Ucrainei.
Garou pentru toată lumea
Rusia a ameninţat deja, la 24 iunie, Statele Unite cu represalii, acuzându-le de ”uciderea unor copii ruşi”, la o zi după un atac în Crimeea, o peninsulă ucraineană la Marea Neagră, anexată de către Moscova în 2014.
Acest atac s-a soldat cu patru morţi - inclusiv doi copii - şi cu peste 150 de răniţi, atinşi de fragmente ale unei rachete doborâte deasupra unei ”zone de coastă”, potrivit Moscovei.
Potrivit Kremlinului, atacurile cu rachetă cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS nu pot fi desfăşurate de către Ucraina singură, ele necesitând specialişti, tehnologii şi informaţii colectate de către americani.
La Washington, Pentagonul s-a limitat luni s spună că Ucraina ”ia propriile decizii”.
La începutul lui iunie, preşedintele rus Vladimir Putin evoca represalii şi ameninţa să livreze armament echivalent unor inamici ai Occidentului, pentru ca să le atace interesele în alte regiuni ale lumii.
Flota rusă, care dispune la Marea Neagră de o superioritate numerică, a pierdut numeroase nave de peste doi ani, vizate în atacuri cu drone navale, lansate de Kiev cu succes.
Prin aceste atacuri, armata ucraineană a respins navele ruseşti de război şi a restabilit un culoar maritim în zonă pentru a-şi exporta cerealele.
Ea încearcă acum să atace importantul dispozitiv militar din Crimeea, baza din spatele frontului în efortul de război rus.
Vizate de atacuri ucrainene, autorităţile ocupaţiei instalate de Moscova la Sevastopol, sediul Flotei ruse la Marea Neagră, au cerut joi fiecărui locuitor să aibă de-acukm asupra sa un garou - un instrument medical folosit la oprirea hemoragiilor.
Depozit petrolier atins
Ucraina atacă cu regularitate - cu drone - instalaţii energetice ruseşti, ca represalii faţă de bombardamente care au devastat infrastructuri ucrainene şi care au obligat Kievul să raţioneze electrcitatea în întreaga ţară.
În noaptea de joi spre vineri, un depozit petrolier din regiunea Tambov, situat la câteva sute de kilometri de frontieră, a fost atacat cu o dronă explozivă ucraineană, potrivit guvernatorului regional Maksim Egorov, provocând un incendiu care ulterior a fost stins.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că a ”interceptat” 25 de drone ucrainene în cursul nopţii, deasupra teritoriului rus.
Confrunătri armate extrem de intense continuă în mare parte a frontului, de aproximativ 1.000 de kilometri, mai ales în nord-est şi est.
De luni de zile, armata rusă deţine iniţiativa.
Ea a lansat la 10 mai o nouă ofensivă în nord-est, în regiunea Harkov, împotriva unei armate ucrainene care duce lipsă de oameni şi muniţie.
Însă, potrivit Kievului, forţele ucrainene se află într-o postură mai bună, acum, că ajutorul occidental, blocat timp de luni de zile, ajunge la trupele desfăşurate pe front.
”Raportul consumului de muniţie a fost de unu la şapte (în favoarea armatei ruse). Azi este de unu la trei”, s-a felicitat vineri, la AFP, o sursă din Statul Major ucrainean.
O nouă mobilizare urmează să înnoiască armata ucraineană.