Dialogul surzilor intre Washington si Moscova. Putin i-a transmis lui Oliver Stone de ce NATO obliga Rusia sa ia contramasuri


Ultimul update: Vineri 25 Noiembrie 2016 07:14
Data publicarii: Marti 22 Noiembrie 2016 18:44
Categorie: Stiri externe

Vladimir Putin a amenintat din nou ca Rusia ar putea lua contra-masuri daca se simte amenintata de NATO.

De data aceasta tarul de la Kremlin a transmis avertismentul intr-un interviu cu cineastul american Oliver Stone, care este inclus intr-un documentar rusesc intitulat "Ucraina in flacari".

Oliver Stone: Ce consecinte sunt daca americanii acapareaza o baza (aproape de Crimeea) sau o baza NATO?
Vladimir Putin: Ar putea fi consecinte foarte grave. Baza, in sine, nu reprezinta prea mult, dar este o nuanta aici... Vreau sa subliniez de ce suntem atat de atenti la expansiunea NATO. Suntem preocupati de procesul decizional. Stiu cum se iau deciziile. De indata ce o tara devine membru NATO, nu poate rezista la presiunea unei tari asa de mari ca Statele Unite. Si, foarte curand, orice poate aparea in tara respectiva - sisteme de aparare anti-racheta, noi baze, sau, daca este necesar, noi sisteme de rachete. Ce ar trebui sa faca Rusia? Trebuie sa luam contra-masuri, adica sa indreptam sistemele noastre de rachete spre facilitatile care consideram ca devin o amenintare pentru noi. Ma preocupa aceasta situatie.

Rusia a anuntat luni amplasarea unor unitati de rachete anti-aeriene S-400 in Kaliningrad, enclava rusa de la Marea Baltica, inconjurata de doua tari membre NATO, Polonia si Lituania. Asta, pe langa rachetele amplasate deja in vara in peninsula Crimeea.

De fiecare data, demnitarii rusi au justificat deplasarile de tehnica si trupe ca raspuns la scutul anti-racheta amplasat de Statele Unite in Europa, care are elemente si in Romania, la baza Deveselu.

John Kirby, purtator de cuvant al departamentului de stat american: "Desi intelegem ca Rusia are dreptul sa faca manevre, pe teritoriul sau, cu fortele sale nucleare conventionale, desfasurarea rachetelor Iskander S-400 la Kaliningrad destabilizeaza securitatea europeana."

Dar intre Washington si Moscova continua dialogul surzilor.

Vladimir Putin: "Uneori nu inteleg logica partenerilor nostri (SUA), uneori parca simt nevoia sa domine si sa puna la respect intreaga Alianta a Atlanticului de Nord si, pentru asta, au nevoie de un inamic strain."
 

Cadou cu incidente. Ce a patit o femeie din Peru care a incercat sa-i dea lui Vladimir Putin un pulover la summitul din Lima
Vladimir Putin sustine ca Donald Trump i-a transmis ca doreste ameliorarea relatiilor ruso-americane. Ce raspuns i-a dat
VIDEO PROTVPLUS.RO