Rusia ameninta din nou Ucraina: 1,65 miliarde de dolari pentru Gazprom pana la sfarsitul anului sau oprim livrarea de gaze

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15
Gaz

Rusia a avertizat marti ca va intrerupe din nou livrarile de gaze catre Ucraina daca autoritatile de la Kiev nu achita Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari pana la finele anului, potrivit ministrului rus al Energiei, Alexandr Novak.

"Potrivit acordului cu Ucraina, livrarile din ianuarie vor fi oprite in situatia in care datoria de 1,65 miliarde de dolari nu este solutionata", a declarat Novak.

Rusia a reluat pe 9 decembrie livrarile de gaze catre Ucraina, dupa o intrerupere de sase luni cauzata de o disputa privind pretul gazului si de datoria neplatita de guvernul de la Kiev catre Gazprom, in valoare totala de 5,3 miliarde de dolari.

Livrarile de gaze au fost reluate in urma semnarii unui acord cu guvernul ucrainian, in baza caruia Ucraina s-a angajat sa achite Rusiei 3,1 miliarde de dolari pana la finele anului.

Prima transa, de 1,45 miliarde de dolari a fost platita in noiembrie, restul sumei urmand sa intre in conturile Gazprom in aceasta luna.

Potrivit lui Novak, Ucraina va plati in primul trimestru al anului viitor intre 340 si 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc.

In aprilie, cand acordul actual cu Ucraina expira, pretul gazelor va urca probabil la 440 dolari, a spus ministrul Energiei, mentionand ca Rusia este dispusa sa negocieze un nou discount.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO