Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului. Apărarea ucraineană a reușit să le neutralizeze în totalitate
Kievul a fost scena unor noi explozii. O clădire a luat foc, dar nu au fost victime. Pe de altă parte, în țara vecină au ajuns tancurile promise de Germania și de Marea Britanie.
La Moscova, apar tot mai multe voci critice la adresa lui Putin, considerat principalul vinovat pentru situația în care a ajuns Rusia.
Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului, dar apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să le neutralizeze înainte de a face victime.
În ceea ce privește luptra pentru orașul Bahmut, comandantul forțelor terestre ale Kievului spune că trupele sale continuă să respingă atacurile.
Ucraina a primit din nou întăriri din Vest.
Ucrainenii primesc și întăriri. De marți, țara vecină are la dispoziție tancuri britanice Challenger și blindate Leopard 2, de fabricație germană, asupra cărora soldații ucraineni au fost deja instruiți. Slovacia a livrat recent patru MiG-29, iar Polonia a promis că va face acelaşi lucru.
Zelenski: „Centrala nucleară Zaporojie, ținută ostatică de ruși”
„Nu poate exista securitate nucleară în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de un an de trupele Moscovei”, i-a spus președintele Zelenski
directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „A ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear european şi, în general, mondial. Cu cât ocupaţia rusă a centralei Zaporojie va continua mai mult timp, cu atât mai mare va fi ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii”.
Tensiuni la Kremlin
La Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reluat declarațiile potrivit cărora țara sa nu face decât să se apere în fața încercării Vestului de a distruge Rusia: „Vedem că (occidentalii) sunt împotmoliți într-o rusofobie de peșteră și au sacrificat problemele critice ale propriei lor societăți. Când și dacă se trezesc din beție, vom determina în cel fel putem avea relații pe viitor cu ei”.
Pe de altă parte, apar tot mai mulți ruși care critică regimul lui Putin. De curând, pe internet a apărut o convorbire între Iosif Prigojin, un producător de muzică din Rusia, și Farkhad Ahmedov, om de afaceri azer, fost membru al Dumei de stat din Rusia.
Prigojin: Ai văzut ce a făcut (Putin)? I-a asmuțit pe toți unul împotriva celuilalt pe tabla de șah. Doar ca să se salveze pe el.
Ahmedov: (Putin) e un nimeni. Un nimeni. Sunt instabili amândoi (Putin și Medvedev). Niște liliputani. Mici și nesiguri. Urăsc pe toată lumea și toată lumea îi urăște. Întrebarea e, când se va termina totul? Cum se va termina totul?