Romanii din Ucraina NU au cerut unirea cu patria-mama, cum a scris presa rusa. Cine sta in spatele acestei "dezinformari"

31-07-2015 16:55


protest al membrilor

Romanii din Bucovina de nord s-au separat joi, 30 iulie, de Ucraina si s-au declarat „o provincie a Romaniei”. O stire care a trecut aproape neobservata la noi, dar a provocat scandal peste granite.
 

Stirea a aparut pe mai multe site-uri din Rusia, Ucraina si Moldova, cel mai important fiind SputnikNews, site-ul agentiei internationale de stiri a Kremlinului. Potrivit jurnalistilor rusi, reprezentantii etnicilor romani din Ucraina, reuniti la Cernauti in „Adunarea Romanilor din Bucovina de Nord”, au cerut autonomia, vorbind despre posibilitatea reunirii cu patria-mama, dar si despre varianta in care guvernul de Bucuresti le-ar asigura protectia militara. Motivul invocat este instabilitatea din aceasta regiune a Ucrainei, unde gruparea paramilitara „Sectorul de Dreapta” se confrunta cu fortele de ordine intr-un conflict a carui miza parte a fi mai degraba contrabanda cu tigari.

Informatia a fost preluata de International Business Times, unul dintre cele mai citite site-uri de stiri din lume, fara ca sursa ei sa fie clara. Aparent, a aparut pentru prima data pe site-ul de limba rusa NR24.org. Vineri, au aparut insa clarificari. Potrivit publicatiei romanilor din Cernauti, Bucpress, este vorba despre o diversiune.

Mai multi lideri ai unor asociatii culturale romanesti din Cernauti au dezmintit informatia respectiva, scrie Agerpres. Numele liderilor romanilor din Bucovina care apar in stirea initiala sunt, cel mai probabil, inventate – de pilda, presedinta Adunarii, „Dorina Chirtoaca”, duce cu gandul la primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca.

Presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca 'Mihai Eminescu', Vasile Bacu, a declarat pentru Bucpress ca un astfel de eveniment nu a avut loc la Cernauti, iar personajele ei sunt inventate. Potrivit Bucpress, 'important este ca mai multe agentii de stiri din Romania si Republica Moldova, dar si din Ucraina au preluat cu o deosebita usurinta informatia respectiva, fara a se convinge ca ea este veridica, fiindca atragea atentia publicului'.

E limpede ca si fotografiile postate pe site-ul rus (nr24.org) sunt de la un alt eveniment si, in mod logic, o Adunare a Romanilor si-ar fi anuntat noua denumire a organizatiei in limba romana si nu in ucraineana, dupa cum reiese din fotografiile bine lucrate in programe de grafica digitala si preluate de presa', scriu jurnalistii publicatiei de la Cernauti.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO