Ucraina si Transnistria mobilizeaza mii de soldati la granita. Kremlinul sugereaza ca Romania s-ar putea implica in conflict

granicer ucrainean

Riscul ca tensiunile din refiunea separatista transnistreana sa devina explozive creste pe zi ce trece, in conditiile in care Tiraspolul si Kievul vorbesc despre ‘amenintari militare’ reciproce.

Liderul separatistilor transnistreni Evgheni Sevciuk a declarat ca Ucraina a desfasurat 7.000 de militari la granita cu Transnistria), transmite agentia de presa TASS citata de Agerpres. ''Dupa evenimentele din Ucraina, simtim presiunea anumitor factori negativi. Unul dintre ei este reprezentat de concentrarea Fortelor Armate Ucrainene, a Garzii Nationale, consolidarea si cresterea efectivelor garzilor de frontiera ucrainene de-a lungul granitei, echipament suplimentar pentru constructii, transee sapate. Unele posturi sunt echipate de-a lungul granitei si sunt concentrati un numar substantial de soldati - potrivit estimarilor noastre, intre 5.000 si 7.000 sunt desfasurati in imediata apropiere a granitei cu Transnistria'', a spus Sevciuk (foto jos), intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 24. El a precizat ca „in practica internationala, concentrarea fortelor in apropierea frontierei unui stat este considerat un act ostil”.

Amenintari reciproce intre Kiev si Tiraspol

Pe 21 mai 2015, parlamentul de la Kiev a denuntat acordul cu Rusia privitor la tranzitul personalului militar rus si a transporturilor cargo via teritoriul ucrainean, ceea ce inseamna ca Transnistria este practic izolata intre Moldova si Ucraina. O saptamana mai tarziu, seful Serviciului de frontiera de la Kiev, Viktor Nazarenko, a afirmat ca amenintarea militara a Rusiei fata de tara sa vine dinspre Transnistria.

Citește și
Dmitri Rogozin FOTO SHUTTERSTOCK
Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova. "Vor simti bratul puternic al Rusiei"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In ultimele zile in Transnistria a inceput oficial mobilizarea militarilor in rezerva. De asemenea, guvernul separatist de la Tiraspol a decretat recrutarea in randul fortele armate a tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani care nu si-au satisfacut serviciul militar in termen. Conform presei de la Chisinau, fortele militare transnistrene nu depasesc 7.000 de militari, iar alti 80.000 de soldati ar fi in rezerva.

Transnistrenii cer ajutor la Moscova, moldovenii - la Kiev

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, se afla in aceste zile la Moscova, anunta agentia transnistreana de stiri Novosti PMR. El s-a intalnit la inceputul saptamanii cu presedintele Dumei de Stat a Rusiei, cei doi discutand probleme de ''cooperare bilaterala''. In cadrul intalnirii, ''presedintele Transnistriei a multumit partii ruse pentru sprijinul in mentinerea pacii pe Nistru, subliniind importanta si eficienta operatiunii de mentinere a pacii'', mai scrie Novosti PMR.

Cu doar o saptamana inainte, problema Transnistriei a fost discutata la Kiev de premierul interimar al Moldovei si de seful diplomatiei ucrainene. In acelasi timp. Moscova acuză aceste tari ca au instituit o adevarat blocada împotriva Transnistriei. Presa rusa si unii oficiali de la Kremlin, printre care vicepremierul Rogozin, vorbesc despre o posibila ofensiva militara a Moldovei si Ucrainei impotriva Transnistriei, ba chiar si despre o posibila implicare a Romaniei.

Principalul nume mentionat este cel al lui Mihail Saakasvili, fostul presedinte georgian care a condus un razboi impotriva Rusiei si care de curand a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odessa. Saakasvili a fost mentionat si ca o posibila nominalizare pentru sefia Guvernului de la Chisinau.

Alianta Porosenko-Iohannis?

Nu e greu de ghicit cine si cum i-a “suflat” lui Saakasvili planul de strangulare economica a Transnistriei: in martie, in cursul vizitei sale in Romania, presedintele Porosenko a facut o declaratie senzationala. Imi amintesc ca, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis, liderul ucrainean a spus ca s-a inteles cu omologul sau roman “ca sa dezghete conflictul din Transnistria si sa faca tot ce le sta in putere pentru ca ca în viitor regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc”.”, scria in iunie Evghenii Sestakov, membru al Dumei de Stat si apropiat al presedintelui Putin. „Reluarea conflictului militar in Transnistria ar putea aduce fortele aliantei [n. red. NATO] pana pe Nistru. Nu e o teorie a conspiratiei: intre Moldova si Romania exista un acord de cooperare militara, potrivit caruia trupele romanesti pot stationa pe teritoriul Moldovei. Deci, de jure, si pe malul stang al Nistrului.” 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Razboi pe tigari intre gruparile paramilitare, la granita Transnistriei. Ultranationalistii si-au facut propria
Razboi pe tigari intre gruparile paramilitare, la granita Transnistriei. Ultranationalistii si-au facut propria "vama"

Instabilitatea din Ucraina se extinde in directia tarii noastre, dupa ce militantii de dreapta, descrisi de Moscova drept „fascisti” si-au facut un punct de control la granita cu Transnistria. Motivul tine insa mai mult de contrabanda decat de politica.

Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova.
Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova. "Vor simti bratul puternic al Rusiei"

Dmitri Rogozin, vicepremier si emisar al Krmlinului in Transnistria, a facut predictii privind scenariul unei uniri a Romaniei cu Republica Moldova.

Presedintele Ucrainei interzice tranzitarea teritoriului ucrainean de catre trupe rusesti spre Transnistria
Presedintele Ucrainei interzice tranzitarea teritoriului ucrainean de catre trupe rusesti spre Transnistria

Ucraina interzice tranzitarea teritoriului ucrainean de catre trupe rusesti spre Transnistria.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.