Românii din Italia, nemulțumiți că ar putea fi împiedicați să vină acasă de Paște

×
Codul embed a fost copiat

Numărul mare de decese, 107, dar și măsurile de urgență luate de autorități în Italia îi sperie pe românii de acolo.

Toate vin la pachet și cu îndemnul oficialilor. În plus, românii stabiliți în Peninsulă au fost sfătuiți de oficialii de la noi să nu vină în țară de Paște dacă nu au o urgență.

În acest context, companiile aeriene au redus frecvența curselor spre și dinspre Italia și au anulat, zeci de zboruri. Se discută și despre varianta, puțin probabilă deocamdată, ca legăturile aeriene cu această țară să fie întrerupte.

În condițiile în care numărul persoanelor din Italia infectate cu noul coronavirus crește în fiecare zi, autoritățile din țară le-au recomandat românilor stabiliți în Peninsulă să nu vină în România nici măcar de Paște. Dacă fac, totuși, asta, trebuie să ia în considerare faptul că vor sta, cel mai probabil, 14 zile în izolare.

Cristina Toader, româncă stabilită în Cremona: „Gândul nostru nu este la Paște, nu avem nicio dorință să serbăm momentan, pentru că situația aici este destul de gravă. Sunt foarte multe cazuri la Cremona. Nu dorim să îi infectăm pe cei de acasă și aici nu știm cum o să meargă situația înainte”.

Citește și
coronavirus
Stare de urgență în California din cauza coronavirusului. Câți oameni s-au vindecat în lume

Mircea Chiriac, român stabilit în Lombardia: „Nu mi se pare corectă, totuși, atitudinea. A obliga persoane să nu vină acasă decât în cazuri excepționale... Mi se pare exagerat și cu perioada de carantină”.

Valentin Fagarasian, român stabilit în Roma: „Este clar că nu putem să ne închidem înăuntru, în casă, pentru faptul că există în această perioadă acest virus. Nu putem să închidem drumurile către România românilor care ar vrea să vină de Paște”.

După o dezbatere tensionată, autorităţile au decis închiderea tuturor şcolilor și universităților din Peninsulă pentru 10 zile, cel puțin.

Cristina Toader, româncă stabilită în Cremona: „Eu, de exemplu, sunt la muncă, deci copiii trebuie să îi lăsăm acasă, nu avem cu cine să-i lăsăm. Lucrez într-o companie de asigurări și este deschis la public. În momentul în care publicul intră, lucrăm cu mănuși și mască”.

Aurica Munteanu, româncă stabilită în Italia: „Eu am cerut permis de la Prefectură ca să mă pot duce duminică la muncă, pentru că e un loc de muncă indispensabil, să dau de mâncare la bolnavi și ies din comună, sunt 7 km, dar am obligativitatea să folosesc masca”.

În acest context, puțini mai au curajul să călătorească.

Pentru că cererea a fost foarte mică în această perioadă, companiile aeriene low-cost au redus frecvența curselor spre și dinspre Italia în martie și au anulat zeci de zboruri. Inclusiv compania de stat Tarom, care are un singur zbor spre Italia, la Roma, ia în calcul anularea unei curse, din același motiv. Așadar, programul de zbor poate suferi oricând modificări, dar în general pasagerii sunt informați cu două săptămâni înainte. Dacă sunteți în această situație, companiile va dau posibilitatea să schimbați data zborul sau primiți banii înapoi”.

Iar autoritățile iau în calcul inclusiv varianta ca legăturile aeriene cu Italia să fie întrerupte.

Marcel Vela, ministrul propus al Internelor: „Sunt mai multe metode de reacție în diferite state. De exemplu, în Danemarca au fost câțiva bolnavi și au închis zborurile aeriene cu nordul Italiei. Eu nu sunt adeptul să închidem acum zborurile cu Italia. Susțin să facem verificări pertinente, științifice, cu celeritate, astfel încât cei care au suspiciuni de a fi bolnavi sau au intrat în contact cu oameni bolnavi să poată fi tratați, triați”.

Până la anunțarea unei decizii oficiale, avioanele zboară mai mult goale. Gradul mediu de ocupare a unei aeronave care vine din Italia este de sub 25%.

Citește și...
Mărturia elevului din Timișoara suspectat de coronavirus: „Stau toată ziua, nu vine nimeni”
Mărturia elevului din Timișoara suspectat de coronavirus: „Stau toată ziua, nu vine nimeni”

Doi dintre pacienţii din Timisioara, la care a fost confirmat COVID-19, sunt sănătoşi. Anunţul a fost făcut de Grupul de Comunicare Strategică.

Stare de urgență în California din cauza coronavirusului. Câți oameni s-au vindecat în lume
Stare de urgență în California din cauza coronavirusului. Câți oameni s-au vindecat în lume

La nivel global, sunt peste 96.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar numărul morţilor se apropie de 3.300. 

Recomandări
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”
Olaf Scholz anunță că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: „Nici măcar nu se pune problema”

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse.

Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății
Când se va încheia epidemia de gripă. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, epidemia de gripă se va încheia în două săptămâni.

Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară
Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.