România celebrează două decenii de apartenență la Alianța Nord Atlantică. Mesajul președintelui Iohannis
Se împlinesc 20 de ani de când România face parte din Alianța Nord Atlantică. Liderii politici, dar și ambasadori ai statelor membre NATO au transmis mesaje despre „rolul semnificativ” al țării noastre în interiorul Alianței.
România a devenit „un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic", se arată şi într-un comunicat semnat de președintele Klaus Iohannis.
Iohannis: Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
În cei 20 de ani de la aderarea României, "numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", subliniază şeful statului, într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială.
Iohannis aminteşte că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre.
"Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice", spune şeful statului.
Iohannis arată că aniversarea marchează şi "rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO".
"Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră", spune Klaus Iohannis.
De-a lungul timpului, arată el, România şi-a dovedit "statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO".
"Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei", completează şeful statului.
Klaus Iohannis evocă angajamentul României, "continuu, susţinut şi dedicat", care "subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent".
"România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor", arată preşedintele.
România celebrează, vineri, 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord.
"Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept", remarcă preşedintele Iohannis.
Ambasadorul Franţei, Nicolas Warnery: România - un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea NATO
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a transmis, vineri, un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, în care subliniază că ţara noastră este un aliat cu o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei.
"Felicitări României care celebrează astăzi 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Franţa s-a implicat semnificativ pentru ca România să atingă acest obiectiv. În prezent, România este un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei. Relaţiile franco-române nu au fost niciodată atât de puternice în cadrul NATO, dovadă fiind excelenta cooperare a celor două armate ale noastre în contextul consolidării flancului estic. La mulţi ani!", a transmis diplomatul francez.
Pe data de 29 martie 2004 România depunea, la Washington documentele privind aderarea la NATO, iar pe 2 aprilie la cartierul general al Alianței de la Bruxelles a fost arborat și drapelul românesc.