România celebrează două decenii de apartenență la Alianța Nord Atlantică. Mesajul președintelui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Se împlinesc 20 de ani de când România face parte din Alianța Nord Atlantică. Liderii politici, dar și ambasadori ai statelor membre NATO au transmis mesaje despre „rolul semnificativ” al țării noastre în interiorul Alianței.

România a devenit „un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic", se arată şi într-un comunicat semnat de președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Relevanţa NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm

NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, la celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

În cei 20 de ani de la aderarea României, "numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", subliniază şeful statului, într-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis aminteşte că din 2004 ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

"Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice", spune şeful statului.

Iohannis arată că aniversarea marchează şi "rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO".

"Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră", spune Klaus Iohannis.

De-a lungul timpului, arată el, România şi-a dovedit "statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO".

"Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei", completează şeful statului.

Klaus Iohannis evocă angajamentul României, "continuu, susţinut şi dedicat", care "subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent".

"România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor", arată preşedintele.

România celebrează, vineri, 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord.

"Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept", remarcă preşedintele Iohannis.

Ambasadorul Franţei, Nicolas Warnery: România - un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea NATO

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a transmis, vineri, un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, în care subliniază că ţara noastră este un aliat cu o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei.

"Felicitări României care celebrează astăzi 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Franţa s-a implicat semnificativ pentru ca România să atingă acest obiectiv. În prezent, România este un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei. Relaţiile franco-române nu au fost niciodată atât de puternice în cadrul NATO, dovadă fiind excelenta cooperare a celor două armate ale noastre în contextul consolidării flancului estic. La mulţi ani!", a transmis diplomatul francez.

Pe data de 29 martie 2004 România depunea, la Washington documentele privind aderarea la NATO, iar pe 2 aprilie la cartierul general al Alianței de la Bruxelles a fost arborat și drapelul românesc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Filmul răpirii patronului de fabrică, cu o dubă verde. Suspecții ar fi trei moldoveni
Filmul răpirii patronului de fabrică, cu o dubă verde. Suspecții ar fi trei moldoveni

Un bărbat din București a fost răpit din parcarea complexului rezidențial în care locuiește, în Sectorul 1. Indivizi, necunoscuţi deocamdată, l-au urcat cu forța într-o dubă, iar paznicul, care a văzut ce s-a întâmplat, a anunțat poliția.

Pericol pe drumurile din România. Datele RAR despre zecile de mii de mașini vechi, cu nereguli grave și poluante
Pericol pe drumurile din România. Datele RAR despre zecile de mii de mașini vechi, cu nereguli grave și poluante

Zeci de mii de mașini vechi și periculoase circulă pe drumurile României. Și aproape jumătate dintre cele verificate anul trecut erau un pericol în trafic, pentru că aveau probleme la sistemul de frânare și direcție, ori la semnalizare.

Bisericile au fost pline în Vinerea Mare: „Pentru mine e mai mult o zi de smerenie”
Bisericile au fost pline în Vinerea Mare: „Pentru mine e mai mult o zi de smerenie”

Se încheie Vinerea Mare, sau Vinerea Neagră, pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici, pentru că în această zi a fost răstignit Isus. Oamenii încearcă să fie mai buni, să îi ierte pe cei care le-au greșit și să țină post negru.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Mărturie crucială în procesul lui Trump, „bani pentru tăcere”, pregătită de acuzare. Martorul s-a întors împotriva lui
Mărturie crucială în procesul lui Trump, „bani pentru tăcere”, pregătită de acuzare. Martorul s-a întors împotriva lui

O mărturie crucială în procesul lui Donald Trump este pregătită de acuzare, în dosarul banilor oferiți de fostul președinte unei vedete pentru firme de adulți ca să-și țină gura.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.