Rolul României în războiul din Ucraina, dezvăluit în documentele secrete ale Pentagonului ajunse pe internet

×
Codul embed a fost copiat

România are un rol la fel de important în războiul din Ucraina precum Polonia. Asta reiese din documentele secrete ale Pentagonului, care circulă pe internet încă de la începutul lunii martie.

Pe de altă parte, scurgerea informațiilor americane clasificate, în special cele legate de Ucraina, prezintă un risc "foarte grav" pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat Pentagonul.

Jurnaliștii din toată lumea analizează documentele care au ajuns pe rețelele de socializare. Și astfel au fost descoperite informații despre implicarea țării noastre în sprijinul Ucrainei, date pe care oficialii români au încercat mereu să le ascundă.

Astfel, după cum ar arăta documentele analizate, contribuția României, în ceea ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni, ar fi la fel de importantă precum cea a Poloniei.

De altfel, România și Polonia ar avea un rol cheie în ceea ce privește antrenamentul strategic și de luptă al trupelor Kievului, potrivit informațiilor serviciilor secrete americane.

Citește și
„E nebună ca o ploșniță!” Trump, jigniri și atacuri la primul miting după tentativa de asasinat

În plus, țara noastră joacă un rol major în privința transferului de echipamente venite din Occident, monitorizarea informațională a frontului și pregătirea soldaților din Ucraina.

Gloria Pazmino, New York: „Documentele care s-au "scurs" oferă o imagine în privința modului în care Statele Unite și-au spionat atât prietenii cât și inamicii. Și oferă, de asemenea, informații cruciale despre războiul, în curs desfășurare, din Ucraina. Acum oficialii încearcă să afle sursa scurgerilor (de documente).”

Major Mike Lyons, U.S. Army: „Nivelul acestei breșe este semnificativ. Dacă există 50 de documente clasificate, sunt 50 de aspecte separate care vor avea un impact în teren, în războiul din Ucraina, chiar acum.”

Bill Burns, director CIA: „Această nefericită scurgere de documente clasificate este cu siguranță extrem de importantă. Să știți că este o problemă pe care guvernul SUA o ia foarte în serios. Pentagonul și Departamentul de Justiție au lansat o investigație pentru a da de capul acestei probleme”.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Documentele erau undeva în rețea și nu știm unde exact și cine avea acces la ele în acel moment. Vă asigurăm că luăm lucrurile foarte în serios și vom continua să investigăm și să întoarcem fiecare piatră până vom găsi sursa și amploarea scurgerilor (de documente)”.

Egiptul ar fi înarmat Rusia pentru războiul din Ucraina

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: „Nu știm cine e de vină pentru asta și nu știm dacă mai au alte documente pe care intenționează să le publice. Dacă e un motiv de îngrijorare pentru noi? Bineînțeles că e.”

Chris Meagher, asistent al Secretarului Apărării pentru Afaceri Publice: „(Documentele) prezintă un risc serios pentru siguranța națională și au potențialul de a răspândi dezinformări.”

Unele documente, consultate de BBC, par să dezvăluie o conversație sensibilă între oficiali sud-coreeni de rang înalt cu privire la livrarea de armament în Ucraina. Unul dintre aceștia sugera ca obuzele să fie trimise mai degrabă în Polonia, să nu parcă că Seulul a cedat presiunilor americane.

Ruben Gallego, Arizona: „În primul rând, cel mai important lucru pe care îl avem sunt sursele. Apoi, sunt aliații noștri, iar atunci când și sursele și aliații sunt puși în pericol, asta face ca și noi să fim în pericol, și inamicii noștri capătă curaj.”

Totuși, în reacția oficială, oficialii de la Seul consideră că...

Kim Tae-hyo, consilier adjunct pentru securitate națională: „Multe dintre informațiile dezvăluite au fost fabicate.”

Dintr-un alt document, văzut de Washington Post ar rezulta că președintele Egiptului Abdel Fatah El-Sisi, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu dar și un beneficiar major al ajutorului Statelor Unite, le-ar fi ordonat recent subordonaților să producă până la 40.000 de rachete care să fie expediate pe ascuns în Rusia. Iar secretul producției și expedierii trebuia păstrat... pentru a evita problemele cu Occidentul.

Alte documente apărute online dezvăluie principalele slăbiciuni și lipsuri in dotarea forțelor ucraine cu armamament.

Kievul susține - acum - că scurgerea de informații de la Pentagon NU modifică principalele sale planuri privind contraofensiva pregătită pentru viitorul apropiat. Dar, evaluarea făcută de serviciile de informații ale Statelor Unite, scrie Washington Post, contrazice declarațiile ceva mai optimiste ale oficialilor de la Washington și Kiev cu privire la mult-așteptul asalt major al forțelor ucrainene din această primăvară.

Pe de altă parte, însă, cel puțin o parte dintre documente par să fi fost manipulate, editate, ceea ce-i duce pe unii analiști cu gândul la o tentativă de intoxicare, de care Rusia, poate că nu e străină.

Vocea lui Chris Meagher, asistent al Secretarului Apărării pentru Afaceri Publice: „Aceste fotografii (postate online) par să arate documente similare ca format cu cele folosite pentru a oferi actualizări zilnice liderilor noștri de rang înalt despre Ucraina și Rusia. Unele dintre aceste imagini par să fi fost modificate.”

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Turcia cere Statelor Unite să retragă sprijinul acordat ”criminalului Netanyahu” și să pună capăt opresiunilor din Gaza
Turcia cere Statelor Unite să retragă sprijinul acordat ”criminalului Netanyahu” și să pună capăt opresiunilor din Gaza

Una dintre cele mai puternice țări din NATO, Turcia, cere Statelor Unite ale Americii să exercite presiuni asupra Israelului și să retragă sprijinul acordat "criminalului Netanyahu" și asociaților săi, pentru a pune capăt opresiunii din Fâșia Gaza.  

Rușii au ieșit în stradă într-un proste public rar după recentele întreruperi de current | Video
Rușii au ieșit în stradă într-un proste public rar după recentele întreruperi de current | Video

Un rar protest public a avut loc în sudul Rusiei în legătură cu recentele întreruperi de curent.

Pe măsură ce Georgia implementează legi de tip
Pe măsură ce Georgia implementează legi de tip "rusesc", cetățenii săi descriu o țară la marginea prăpastiei

Eka Gigauri e obișnuită cu criticile dure din partea oficialilor legate de munca ei anticorupție din Georgia. Dar să își vadă fotografia pe postere, acuzată că e agent de influență străină, trădător și spion, a zguduit-o.

Recomandări
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri

Un incendiu puternic s-a produs, duminică, în București, pe strada Lanului din cartierul Colentina.

Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare
Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare

După 4 zile de căutări, principalul suspect în cazul uciderii doctoriței stomatolog din Republica Moldova a fost prins și reținut pentru 24 de ore.

Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării
Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării

Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării duminică, inclusiv în Bucureşti.