Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa
Sunt cel putin sapte morti in Egipt, dupa demonstratiile fara precedent impotriva presedintelui Mubarak. Si, in numai doua zile, peste 1.000 de protestatari au ajuns la inchisoare.
Dupa "revolutia de iasomie" din Tunisia, exista speculatii in privinta unui efect de domino, similar cu cel care in 1989, care a dus la prabusirea comunismului in Europa de Est.
In Algeria, Egipt si Yemen, oamenii ies in strada cu un scop precis - inlaturarea de la putere a unor lideri autoritari, din fruntea unor regimuri corupte, care-au adus saracie si somaj.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Joi seara a sosit la Cairo Mohamed el Baradei, fost sef al Agentiei internationale pentru energie atomica si cel mai cunoscut opozant fata de regimul Hosni Mubarak. A venit sa participe la demonstratiile impotriva unui presedinte in varsta de 82 de ani, care, de trei decenii, aproape ca detine monopolul puterii.
Inspirati de revolta tunisiana care l-a rasturnat pe presedintele Ben Ali, demonstrantii egipteni au chemat la noi proteste vineri, cand este zi de rugaciune in lumea araba.
Iar revoltele se extind. In Yemen, mii de persoane au manifestat la Sanaa, la apelul opozitiei, cerand indepartarea presedintelul Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani. Guvernul a organizat contramanifestatii si a promis creseri salariale. Prea putin si prea tarziu, a replicat opozitia.