Jos dictatura! 6 morti si 1000 de arestati in urma protestelor din Egipt
UPDATE: Bate vantul schimbarii in lumea araba? Dupa Tunisia si Algeria, Egiptul a inceput sa fie zguduit de proteste cu un scop precis: inlaturarea de la puterea a lui Hosni Mubarak.
Sapte oameni au murit in confruntarile cu fortele de ordine si 1000 au fost arestati.
Desi Mubarak e un aliat crucial al Washingtonului, americanii incep sa vorbeasca si ei deschis despre necesitatea reformelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu 80 de milioane de locuitori, Egiptul are cea mai numeroasa populatie dintre toate tarile arabe. Peste 40% dintre cetateni traiesc insa cu mai putin de doi dolari pe zi.
Hosni Mubarak conduce cu o mana de fier din 1981 si recent a inceput sa-si pregateasca fiul pentru a-i urma. In plus, de 30 de ani in tara e stare de urgenta.
Somajul, saracia, coruptia si controlul foarte strict al opozitiei sunt motivele care i-au adus pe oameni in pragul disperarii.
Ceea ce le provoaca insomnii occidentalilor este faptul ca o schimbare de regim in Egipt i-ar aduce la putere pe Fratii Musulmani.
Indelung reprimati de regimul Mubarak, Fratii Musulmani sunt o miscare islamista a carei ideologie a inspirat Al Qaida, dar si organziatiile integriste palestiniene.
Astazi, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti, iar acestia au ripostat cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. "Vrem sa daramam regimul", scanda multimea, care a incercat chiar sa intre cu forta in sediul Ministerului de Externe.
La Suez, violentele au inceput cand politia a refuzat sa dea rudelor cadavrul unui manifestant ucis cu o zi inainte. Un sediu al partidului lui Mubarak si o cladire oficiala au fost atacate cu sticle incendiare, iar un post de politie a fost bombardat cu pietre smulse din caldaram.
In ceea ce priveste Tunisia, revolutia s-a incheiat, insa linistea e inca departe.
Dupa ce l-au inlaturat pe dictatorul Ben Ali, in 14 ianuarie, tunisienii au continuat sa iasa in strada, nemultumiti ca oameni ai fostului regim fac parte din noua putere. Miercuri seara, guvernul proaspat format a cedat presiunii maselor si a anuntat o remaniere.