Revolutia pe Facebook: il vor jos pe presedinte. 3 morti in Egipt
Cel putin trei persoane au murit in timpul protestelor anti-guvern in Egipt. In Cairo, un politist a murit in timpul violentelor, iar alti doi protestatari au fost ucisi la Suez.
BBC: Sute de oameni au iesit pe strazi, dupa o campanie sustinuta pe internet. In Cairo, politistii au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa in speranta ca vor raspandi multimea. Protestele de acest gen sunt neobisnuite in Egypt, unde presedintele Hosni Mubarak este conducator din 1981. Secretarul de stat Hillary Clinton spune ca administratia americana sprijina „dreptul fundamental de expresie” si a chemat toate partile la o intelegere. Evenimentele din Cairo au fost coordonate pe Facebook, pe o pagina special creata, unde 90.000 de sustinatori au dat click, spunand ca vor lua parte la proteste. Se pare ca Twitter a fost blocat in Egipt si ca retelele de telefonie mobila au picat.
The Guardian: Un oficial egiptean a confirmat moartea a trei oameni in urma protestelor. Doi dintre manifestanti au murit la Suez din cauza problemelor respiratorii, dupa ce au inhalat gaze lacrimogene. Politistul din Cairo a murit dupa ce a fost lovit de o piatra in cap.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
The Independent: Protestele, cele mai mari pe care le-a vazut Egiptul, au inceput in liniste, iar politistii au parut ca nu reactioneaza violent, pentru a nu provoca o revolta in masa, precum in Tunisia. Pe masura ce multimea din piata Tahrir din Cairo se marea, s-a schimbat si pozitia autoritatilor si au inceput violentele. S-au ridicat baricade metalice, politistii au scos bastoanele si au incercat sa rupa randurile demonstrantilor. Printre ei se aflau mame cu copii in brate care strigau “Revolutie pana la victorie!”. Demonstrantii din Cairo au cantat imnul national si purtau bannere in care ii cereau demisia presedintelui, dupa fraudarea alegerilor. Organizatorii au spus ca e vorba de “o zi a revolutiei impotriva torturii, saraciei, coruptiei si somajului”. In nord, in Alexandria, s-a intamplat acelasi lucru. Protestele coincid cu o sarbatoare nationala, Ziua Politiei.
CNN: Egiptul calca pe urmele Tunisiei? Sutele de oameni care au umplut marti strazile din Cairo spera ca demonstratiile impotriva coruptiei si a politicilor economice dezastruoase sa duca la caderea guvernului, asa cum s-a intamplat in Tunisia. Si nu se dau in laturi sa recunoasca ca protestele de acolo i-au inspirat si pe ei. Dar analistii avertizeaza ca in Egipt protestatarii au alte cereri. “Au existat o multime de razboaie civile. Dar acest gen de fenomen, in care multimile ies in strada organizat si isi cer schimbarea contractului cu guvernul, mai ales in lumea araba, e pentru prima oara ca se intampla si prima oara in 1979 in Orientul Mijlociu”, spune Juan Cole, istoric la Universitatea din Michigan. El a adaugat ca Tunisia este “cea mai veche tara din lumea araba”, iar traditiile sale au favorizat drepturile femeilor, iar influenta islamica e neglijabila. Intorcandu-ne la Egipt, specialistii spun ca “sistemul este prea puternic si prea elastic” ca sa cedeze. Iar intrebarea-cheie este daca demonstratiile vor fi atat de intense si vor rezista mai mult de o zi sau protestatarii se vor imprastia. “Activistii liberali egipteni vin in numar mare din generatia Twitter sau Facebook si asat ii face optimisti in privinta faptului ca miscarile democratice pot sa ia amploare, chiar daca mediul politic se impotriveste”, spune Eric Trager, analist politic. Multi egipteni cred insa ca “a venit vremea” ca protestele sa aduca schimbarea, asa cum s-a intamplat in Tunisia.
sursa video: Facebook