Revolta eşuată a grupării Wagner. Oficial ucrainean: „Prigojin l-a umilit pe Putin”
Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, l-a "umilit pe Putin" conducând o rebeliune cu oamenii săi, a afirmat sâmbătă un consilier al preşedinţiei ucrainene.
„Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai există un monopol legitim al violenţei" în Rusia, a scris ironic pe Twitter Mihailo Podoliak, după un acord între Kremlin şi Wagner, la finalul unei zile de insurecţie armată care a zguduit puterea rusă, notează AFP, citat de Agerpres.
Prigozhin's phenomenal choice... You almost nullified Putin, took control of the central authorities, reached Moscow and suddenly... you retreat. Because one very specific intermediary with a dubious reputation (#Lukashenko) promised security guarantees from the person (#Putin)…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 24, 2023
Rebeliunea armată a grupării militare Wagner în Rusia s-a încheiat brusc, așa cum a și început.
După o zi în care au înaintat spre Moscova, coloanele mercenarilor ruși au fost oprite și întoarse din drum de Evgheni Prigojin, la finalul unor negocieri intense cu liderul belarus Lukashenko.
La fel de neașteptat, condițiile nu sunt deloc favorabile grupării Wagner: Prigojin trebuie să meargă în exil în Belarus, în timp ce mercenarii care nu au participat la rebeliune pot să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării. Ceilați... sunt doar iertați.
În plus, se pare că Prigojin nu a obținut nici eliminarea Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, unul dintre scopurile principale ale acțiunii sale.
Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut surprinzătorul anunț în jurul orei 20 și 30 de minute. Atunci, unitățile Wagner erau deja intrate în regiunea Moscova, la aproximativ 200 de kilometri de Kremlin. Drumul convoaielor era blocat de unități ale poliției moscovite, slab pregătite și cu echipamente modeste, care nu ar fi avut nicio șansă în fața experimentaților mercenari Wagner. Decizia lui Prigojin a fost cu atât mai surprinzătoare.
Din puținele informații existente, Evgheni Prigojin ar fi negociat ore întregi cu liderul belarus Alexandr Lukașenko o metodă de a pune capăt rebeliunii și marșului spre Moscova. Dar concesiile obținute par mult sub ceea ce și-ar fi dorit Prigojin.
Se pare că Prigojin nu ar fi obținut schimbarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului de stat major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov - tocmai motivul pentru care liderul Wagner ar fi declanșat insurecția.
Cât despre mercenarii Wagner... aceștia se vor întoarce în taberele lor. Cei care vor dori, vor putea să încheie contracte cu Ministerul Apărării. Este vorba despre cei care nu au luat parte la acest marș.
De cealaltă parte, Prigojin s-a declarat satisfăcut de rezultatele operațiunii sale.
Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „Au vrut să desființeze gruparea Wagner. Am plecat în "marșul pentru justiție" pe 23 iunie. În 24 de ore, am ajuns până la 200 de kilometri de Moscova. În tot acest timp, nu am pierdut nicio picătură din sângele războinicilor noștri."
În acest timp, pe șoselele spre Moscova, angajații de la drumuri au început deja să repare spărturile făcute în asfalt cu doar câteva ore înainte, ca să împiedice înaintarea blindatelor Wagner. Iar unitățile desfășurate de ministerul de interne de la Moscova au fost retrase în baze. Pe străzile capitalei ruse, unii spun că nici nu au luat în seamă evenimentele de sâmbătă.
Desfășurarea evenimentelor e cu atât mai surprinzătoare cu cât... cu câteva ore înainte, militanții Wagner au avut mai multe ciocniri cu armata rusă. Mai multe elicoptere de asalt, un avion de bombardament și unul de transport au fost distruse de militanții Wagner. Iar președintele Putin făcea declarații extrem de dure, care nu mai lăsau loc de împăcare între Kremlin și gruparea Wagner.