Reuters: Armata il va sprijini pe Kim Jong-un, insa puterea din Coreea de Nord va fi IMPARTITA
O sursa de incredere, citata de Reuters, a declarat ca tanarul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, va fi nevoit sa imparta puterea cu un unchi, precum si cu armata, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il.
Aceeasi sursa a mai adaugat faptul ca armata nord-coreeana (care incearca sa dezvolte un arsenal nuclear) si-a declarat sprijinul pentru tanarul Kim Jong-un, care a preluat fraiele dinastiei Coreei de Nord, creata dupa al doilea Razboi Mondial. De asemenea, se pare ca administratia de la Beijing a aflat de moartea lui Kim Jong-il abia luni, adica in aceeasi zi in care televiziunea nord-coreeana de stat facea anuntul oficial. Cu toate acestea, fostul presedinte murise de sambata.
Sursa citata de Reuters a refuzat sa-si decline identitatea, insa agentia de stiri noteaza faptul ca este de incredere, in conditiile in care a mai furnizat informatii care s-au dovedit reale, asa cum s-a intamplat cu primul test nuclear al Coreei de Nord din 2006, care a fost anuntat chiar inainte sa se produca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prezent, situatia din Coreea de Nord pare sa fie stabila, in conditiile in care armata a anuntat ca il va sprijini pe noul lider. "Este foarte putin probabil sa se intample. Armata si-a declarat supunerea fata de Kim Jong-un", a spus sursa respectiva, intrebata daca exista posibilitatea producerii unei lovituri militare de stat in Coreea de Nord. Si totusi, Phenianul duce lipsa de un lider care sa conduca atat pe plan politic, dar si militar. Astfel ca puterea va fi impartita intre Kim Jong-un, un unchi de-al sau si reprezentanti ai armatei.
Jang Song-thaek este un unchi de-al lui Kim, in varsta de 65 de ani. El a fost numit in fruntea Comisiei Nationale pentru Aparare in 2009, care este organizatia militara suprema. Conform sursei citate de Reuters, Coreea de Nord a testat o racheta chiar in ziua in care era anuntat decesul lui Kim Jong-il pentru a avertiza astfel SUA ca nu e bine sa faca nicio miscare necugetata impotriva Coreei de Nord. De altfel, autoritatile de la Pyongyang nu au, deocamdata, niciun plan pentru alte teste militare imediate, care sa amplifice tensiunea.
"Prin acest test, Coreea de Nord a vrut sa transmita un mesaj prin care sa arate ca este capabila sa se apere. Insa Coreea nu are de gand sa mai faca un test nuclear in viitorul apropiat, decat daca este provocata de SUA si Coreea de Sud, desigur." a spus sursa citata de Reuters.
China, cel mai mare aliat al Coreei de Nord si principalul furnizor de ajutoare, l-a invitat marti pe noul lider al Coreei de Nord sa vina in vizita, dupa moartea tatalui sau. Presedintele chinez Hu Jintao si vice-presedintele Xi Jinping au fost, de asemenea, la ambasada Coreei de Nord din Beijing pentru a-si exprima condoleantele. Cu toate acestea, China se teme in continuare de instabilitate la granitele nord-estice.
Cele doua Corei au ramas divizate si, teoretic, in razboi - dupa conflictul din perioada 1950-1953 care s-a terminat cu un armistitiu, dara fara sa se semneze niciun acord de pace. SUA a trecut atunci de partea Coreei de Sud, in timp ce China sprijina si acum partea de Nord. Pe de alta parte, autoritatile de la Pyongyang sunt convinse ca exista arme nucleare in Coreea de Sud, furnizate de SUA, astfel ca a cerut oficial retragerea acestora - a mai spus sursa.
Sursa: Reuters
Etichete: razboi, coreea de nord, China, armata, Coreea de Sud, kim jong-un, kim jong-il,
Dată publicare:
21-12-2011 09:47