Primele imagini cu trupul neinsufletit al lui Kim Jong-il. E asezat intr-un sicriu de sticla
Kim Jong Il "a murit din cauza unui infarct, ca urmare a muncii epuizante si a stresului", anunta presa oficiala din Coreea de Nord. Dictatorul a fost expus pe catafalc, la mausoleul din Phenian, unde este inhumat si tatal sau.
Televiziunea a difuzat deja primele imagini cu sicriul, la care jelesc inaltii oficiali, inclusiv fiul defunctului, si mostenitorul desemnat, Kim Jong Un. Intreaga natiune a intrat intr-o perioada de 10 zile de doliu si jale, inaintea funeraliilor..
Trupul lui Kim Jong IL a fost expus, intr-un sicriu de sticla, la mausoleul Kumsusan, din Phenian. Poarta inca obisnuita uniforma kaki, este invelit cu drapelul rosu, iar multe dintre florile care il inconjoara sunt "kimjongilii", un soi de begonii botezate dupa numele conducatorului.
Doar inalti oficiali ai Partidului Comunist si ai armatei au privilegiul sa se reculeaga la capataiul ilustrului defunct.
Muritorii de rand raman sa-l planga afara, unde cultul personalitatii atinge cote incredibile si dupa moartea liderului nord-coreean.
Ultima fotografie cunoscuta a lui Kim Jong Il inainte de moarte il prezinta pe acesta intr-o "vizita de lucru" la unul dintre rarele supermarketuri din capitala. Acum scarile rulante pe care a pasit Carmaciul sunt venerate, mai ceva ca niste moaste. Unele laice, desigur.
Primul care s-a recules la catafalcul lui Kim Jong Il - a subliniat presa oficiala - a fost fiul Kim Jong Un - prezentat drept urmatorul la comanda dinastiei comuniste.
Acesta a studiat in Elvetia cand era tanar, insa, de cand a aparut pentru prima oara la televiziunea de aici, in septembrie anul trecut, nu a cunoscut prea multi straini. Asa ca nici strainii nu stiu prea multe despre varsta si educatia lui.
"Printisorul", care nu a implinit inca 30 de ani, e lipsit de experienta conducerii unei puteri nucleare cu 23 de milioane de locuitori, infometati si inregimentati ca intr-o imensa si sumbra cazarma. Asa ca observatorii cred ca unchiul sau este, de fapt, cel care, din umbra, ia marile decizii la Phenian.
Disparitia lui Kim Jong Il provoaca, deopotriva, speranta intr-o tranzitie pasnica, dar si fiori reci, mai ales printre vecini. Ce va face noul regim nord-coreean cu arsenalul nuclear si rachetele balistice, folosite deja de multa vreme ca instrument de santaj la adresa Occidentului, ramane inca de vazut.
Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit sambata, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anuntat luni presa oficiala a regimului comunist.
Kim, a carui mobilitate era redusa din 2008 cand a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace", in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale.