Cum a devenit Coreea de Nord o mare putere NUCLEARA sub dictatura lui Kim Jong-il


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 06:16
Data publicarii: Luni 19 Decembrie 2011 11:46
Categorie: Stiri externe
Rachete coreene

In timpul regimului de 17 ani al presedintelui Kim Jong-il, Coreea de Nord a intrat sub o dictatura comunista amenintatoare din punct de vedere militar, dar incapabila sa asigure nici macar hrana populatiei fara ajutoare internationale.

In acesti ani, Kim Jong-il s-a "specializat" in lansarea provocarilor la adresa comunitatii internationale si niciodata nu a renuntat la atuul sau principal: programul armelor nucleare.

Cronologia evenimentelor, potrivit The New York Times:

- 1993 - Intr-o miscare sfidatoare la adresa comunitatii internationale, care dorea sa verifice zvonurile privitoare la programul sau nuclear, Coreea de Nord anunta ca se retrage din Tratatul de Nonproliferare Nucleara, pe care il ratificase in 1985. Astfel, Coreea de Nord incepe sa adune plutoniu, insa, mai tarziu, anunta ca se razgandeste si ca nu se mai retrage din Tratat.

- 8 iulie 1994 - Fondatorul Coreei de Nord si liderul acesteia, Kim il-Sung moare. Fiul sau, Kim Jong-il devine liderul acestei natiuni staliniste, tot mai izolate.

- 21 octombrie 1994 - Coreea de Nord si SUA semneaza un document prin care coreenii se declara de acord sa inghete si chiar sa desfiinteze, eventual, programul nuclear. In schimb, ei cer de la americani sa-i ajute in constructia a doua reactoare de energie nucleara.

- 1996 - Autoritatile coreene de la Pyongyang il aresteaza pe americanul Evan C. Hunziker pentru ca a trecut ilegal granita dinspre China.

- 31 august 1998 - Coreea de Nord lanseaza doua rachete in directia Japoniei si in Oceanul Pacific. Aceasta actiune a vrut sa arate faptul ca Phenianul si-a marit considerabil raza de actiune militara.

- 29 ianuarie 2002 - In primul sau discurs in fata natiunii, presedintele SUA, George W. Bush, acuza Iranul, Irakul si Coreea de Nord ca formeaza o "axa a raului".

- octombrie 2002 - Coreea de Nord recunoaste ca, in toti acesti ani, a coordonat un program clandestin de inarmare nucleara si ca tratatul din 1994 este nul.

- august 2003 - SUA, China, Rusia, Coreea de Sud si Japonia organizeaza prima "masa rotunda" de convorbiri pe tema negocierilor cu Coreea de Nord, la Beijing.

- 19 septembrie 2005 - Coreea de Nord este de acord sa renunte la programul sau nuclear, in schimbul unor beneficii economice, energetice si de securitate. Negocierile ulterioare urmau sa detalieze aceste avantaje, insa coreenii se retrag si resping initierea altor discutii.

- 5 iulie 2006 - Coreea de Nord lanseaza un atac cu rachete deasupra Marii Japoniei, inclusiv noua Taepodong-2 - un model care atinge o raza mai mare de actiune, dar care explodeaza la scurt timp de la lansare. Mai multe natiuni au condamnat aceste teste militare, iar ONU a emis o rezolutie prin care a criticat Coreea de Nord.

- 31 octombrie 2006 - Coreea de Nord este de acord sa se intoarca la masa negocierilor cu cele 6 tari, pe tema dezarmarii nucleare.

- februarie 2007 - SUA si alte 4 tari ajung la o intelegere pentru a furniza Coreei de Nord ajutoare si combustibil in valoare de 400 de milioane de dolari. In schimb, Coreea de Nord trebuie sa renunte la programul de inarmare nucleara si va da voie inspectorilor ONU sa efectueze controale.

- septembrie 2008 - Coreea de Nord se declara nemultumita de faptul ca administratia Bush insa nu si-a indeplinit promisiunea de a o scoate de pe lista tarilor care sponsorizeaza terorismul. Din acest motiv reporneste programul nuclear.

- octombrie 2008 - Administratia condusa de George W. Bush scoate Coreea de Nord de pe lista tarilor care finanteaza terorismul, intr-o noua incercare de a determina Phenianul sa renunte la programul nuclear.

- martie 2009 - Armata Coreei de Nord aresteaza doi jurnalisti americani la granita cu China - fortand Washingtonul sa analizeze posibilitatea de a contraataca eventualele rachete lansate de la Pyonyang.

- 5 aprilie 2009 - Coreea de Nord sfideaza SUA, China si alte tari, precum si rezolutiile ONU, lansand o racheta despre care sustinea ca este destinata spatiului cosmic. Cu toate acestea, comunitatea internationala este de parere ca aceasta actiune reprezinta o incercare de a demonstra tuturor ca dispune de o forta nucleara amenintatoare.

- 25 mai 2009 - Coreea de Nord anunta ca realizat cu succes un al doilea test nuclear.

- 26 mai 2009 - Coreea de Nord mai trage 3 rachete in apa, in apropiere de Japonia, si anunta ca este "aproape gata de lupta impotriva SUA.

- 12 iunie 2009 - China si Rusia sunt foarte implicate in procesul de elaborare a unei noi rezolutii de sanctionare a Coreei de Nord si a programului sau nuclear.

- 19 decembrie 2011 - Agentia oficiala de stiri a Coreei de Nord anunta moartea liderului Kim Jong-il.

Citeste si: I-a ajuns! "UITAT" de Ciobi, un jucator rupe tacerea si vrea sa plece! Cum incep problemele pentru liderul Ligii I

INCREDIBIL Maghiarii din nationala Romaniei de hochei au tacut malc la imnul nostru, dar l-au cantat cu patima pe cel al Ungariei

Pac, pac: 2 jucatori, OUT de la Steaua! Becali le-a gasit deja inlocuitori! Vezi despre cine e vorba

FULLSCREEN
Cum a devenit Coreea de Nord o mare putere NUCLEARA sub dictatura lui Kim Jong-il
  • /

Sursa: New York Times

VIDEO PROTVPLUS.RO