Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma doborârii avionului rusesc în Belgorod
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion militar rusesc de transport cu 74 de oameni.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov ceruse mai devreme ca această reuniune să aibă loc chiar miercuri, dar ea a fost stabilită în cele din urmă pentru joi după-amiază, la ora locală 17:00 (24:00, ora României), a precizat preşedinţia Consiliului de Securitate, care este deţinută de Franţa, potrivit News.ro.
Rusia a acuzat Ucraina că a doborât un avion militar rus de transport deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, potrivit Moscovei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ucraina nu a răspuns direct la aceste afirmaţii. Serviciile de informaţii militare (GUR) au declarat că "nu dispun de informaţii fiabile" despre pasagerii din avionul Il-76 doborât, dar a confirmat că un schimb de prizonieri era "planificat", însă nu a avut loc în cele din urmă.
O sursă de la biroul preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că şeful statului ucrainean şi-a anulat o călătorie planificată în centrul ţării, în aşteptarea unor informaţii suplimentare privind tragedia.
Anterior, Ministerul rus al Apărării criticase Ucraina pentru că a "doborât" un avion militar rus care transporta "militari ucraineni pentru un schimb". Potrivit Moscovei, armata ucraineană "ştia" că ruşii vor transporta prizonierii cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire de la frontieră.
Serviciile secrete ucrainene, pe de altă parte, au afirmat că Kievul "nu a fost informat" despre necesitatea de a securiza spaţiul aerian în zonă. Ucraina nu cunoştea "numărul de vehicule, traseul sau modul de transport al prizonierilor", a susţinut GUR, criticând Moscova pentru că "i-a pus în mod deliberat în pericol".
La rândul său, armata rusă susţine că forţele ucrainene au tras "două rachete" de la "un sistem de apărare antiaeriană" pentru a doborî avionul de transport militar Il-76 şi pentru a "acuza apoi Rusia".
Avionul s-a prăbuşit în apropiere de satul rusesc Iablonovo, la 45 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Cei 65 de prizonieri ucraineni care, potrivit Moscovei, se aflau la bord, precum şi echipajul de şase persoane şi trei militari ruşi, au fost "ucişi", a adăugat armata rusă.