Mister în jurul avionului doborât în Belgorod. Ucraina și Rusia se acuză reciproc. Schimbul de prizonieri ar fi fost anulat

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a doborât în mod deliberat un avion militar rusesc în regiunea rusă Belgorod care ar fi transportat 65 de soldaţi ucraineni capturaţi.  

Țara a numit presupusul atac un act barbar de terorism în care au fost ucise în total 74 de persoane. Serviciul de informaţii al armatei ucrainene a confirmat că urma să aibă loc un schimb de prizonieri miercuri, 24 ianuarie, dar susţine că partea rusă a anulat acţiunea în ultimul moment, relatează SkyNews şi Reuters.

Serviciul de spionaj militar (GUR), aflat sub comanda generalului Kirilo Budanov, a emis un comunicat cu privire la accidentul aviatic produs în cursul dimineţii de miercuri în Rusia.

„În prezent, nu dispunem de informaţii fiabile şi cuprinzătoare despre cine anume se afla la bordul avionului şi câţi oameni erau", a declarat GUR, care, pe de altă parte, a confirmat că un schimb de prizonieri trebuia să aibă loc miercuri, dar a spus că acţiunea a fost anulată, în ciuda faptului că Ucraina şi-a respectat partea sa de înţelegere."În ceea ce o priveşte, Ucraina a respectat toate acordurile pentru pregătirea schimbului", a transmis GUR.

Ruşii care urmau să fie eliberaţi au fost aduşi la timp la punctul de schimb desemnat, unde au fost ţinuţi în siguranţă, a precizat GUR.

Citește și
avioane bombardament
Rusia s-a bombardat iar singură, pentru a doua oară în câteva zile. Un avion de război a atacat un oraș cu 56.000 locuitori
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Agenţia a mai spus că nu a fost „informată" despre necesitatea unei securităţi aeriene în jurul regiunii Belgorod - unde s-a prăbuşit avionul.

„Partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea de a asigura securitatea spaţiului aerian în zona oraşului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, aşa cum s-a făcut în mod repetat în trecut", a subliniat agenţia. „Aterizarea unui avion de transport într-o zonă de război de 30 km nu poate fi sigură şi trebuie să fie discutată de ambele părţi, în orice caz, pentru că altfel, pune în pericol întregul proces de schimb", a adăugat GUR.

Comunicatul se încheie cu sugesia că „este posibil să vorbim despre acţiuni planificate şi deliberate ale Federaţiei Ruse cu scopul de a destabiliza situaţia din Ucraina".

Lavrov îi acuză pe ucraineni că bagă gunoiul sub preș 

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că şase membri ai echipajului şi trei soldaţi ruşi se aflau la bordul avionului militar de transport Iliuşin Il-76 doborât în apropiere de oraşul rus Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

„Conducerea ucraineană ştia foarte bine că, în conformitate cu practica stabilită, militarii ucraineni vor fi transportaţi astăzi cu un avion de transport militar la aerodromul Belgorod pentru a fi schimbaţi", se arată într-un comunicat al ministerului.

„Conform unui acord anterior, acest eveniment urma să aibă loc după-amiază la punctul de control Kolotilovka de la graniţa ruso-ucraineană", potrivit comunicatului. „Prin comiterea acestui act terorist, conducerea ucraineană şi-a arătat adevărata faţă. Nu a ţinut cont de vieţile propriilor săi cetăţeni", a acuzat Moscova.

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat doborârea ca fiind „un act barbar", iar ministrul Serghei Lavrov, prezent la ONU, a denunţat un act terorist şi cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate. „Partea ucraineană a lansat o rachetă de apărare aeriană din regiunea Harkov, a fost o lovitură fatală", a susţinut el.

Întrebat de un reporter de la TASS dacă Kievul a vizat în mod deliberat avionul doborât şi de ce ar fi făcut acest lucru, el a răspuns: „Încercăm să aflăm faptele. Imediat, după ce avionul a fost doborât, partea ucraineană a menţionat încă o dată victoria forţelor lor armate, dar când s-a aflat că era vorba de un avion pentru un schimb de prizonieri de război, propagandiştii ucraineni au încercat să ascundă totul sub preş".

Ministrul pare să se fi referit la unele rapoarte iniţiale ale unor publicaţii ucrainene care au spus că un avion rusesc care transporta rachete a fost doborât, dar relatările au fost modificate ulterior pentru a elimina orice sugestie directă că atacul a fost efectuat de forţele ucrainene.

Ce spune Ucraina

Oficial, Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru doborârea avionului.

MIhailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a declarat pentru Reuters: „Comentariile vor veni puţin mai târziu. Este nevoie de timp pentru a clarifica toate datele".

O înregistrare video postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram de către Baza, un canal legat de serviciile de securitate ruseşti, şi verificată de Reuters, a arătat un avion de mari dimensiuni căzând spre sol în apropiere de satul Iablonovo din regiunea Belgorod şi explodând într-o uriaşă minge de foc.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Acesta a fost citat de agenţia de ştiri Interfax-Ucraina, care a declarat că nu deţine informaţii fiabile pentru moment, dar că le va comunica atunci când le va avea.

Iniţial, publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda a citat surse militare care au declarat că Kievul a doborât avionul, deoarece acesta transporta rachete S-300, dar ulterior a corectat articolul spunând că informaţia nu a fost confirmată de alte surse.

Ce susține Rusia

Ministerul rus al Apărării a declarat că operatorii săi radar au detectat lansarea a două rachete ucrainene în momentul în care avionul a fost doborât.

Andrei Kartapolov, deputat în parlamentul rus şi general în retragere, a declarat într-un interviu acordat postului SHOT că este imposibil ca operatorii sistemelor ucrainene de rachete sol-aer să confunde ca ţinte avioanele de transport cu avioane militare sau elicoptere. 

„A fost făcut în mod deliberat pentru a sabota schimbul de prizonieri", a declarat Kartapolov, precizând că un al doilea avion de transport rusesc Il-76 care transporta aproximativ 80 de soldaţi ucraineni pentru schimbul de prizonieri a reuşit să se întoarcă.

Kartapolov, care are legături strânse cu Ministerul rus al Apărării, a declarat că avionul a fost doborât de trei rachete de fabricaţie americană sau germană. El a precizat că avionul nu a fost escortat de avioane de luptă ruseşti, deoarece zborul fusese convenit cu ucrainenii.

Dacă detaliile se confirmă, ar fi cel mai mortal incident de acest fel în interiorul graniţelor recunoscute internaţional ale Rusiei în timpul războiului de aproape doi ani.

Reuters nu a putut verifica imediat detalii despre cine se afla la bordul avionului doborât, dar Moscova şi Kievul au făcut în mod regulat schimburi de prizonieri de când Rusia a început ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială" în Ucraina, în februarie 2022.

Pe de altă parte, presa de stat rusă a publicat o listă cu numele celor 65 de soldaţi ucraineni capturaţi despre care susţine că se aflau la bord, împreună cu datele lor de naştere. Unul dintre aceştia fusese eliberat deja într-un schimb de prizonieri anterior, a observat presa ucraineană.

Nu există supraviețuitori

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că toate cele 74 de persoane aflate la bordul avionului au murit şi că avionul s-a prăbuşit în districtul Koroceanski din regiune, la nord-est de oraşul Belgorod.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost supusă unor atacuri frecvente din partea Ucrainei în ultimele luni, inclusiv un atac cu rachete în decembrie, care a ucis 25 de persoane.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că această cameră va pregăti un apel către Congresul SUA şi parlamentul german „pentru ca legislatorii lor să vadă în sfârşit clar pe cine finanţează, pe cine ajută".

„Ei (Ucraina) şi-au doborât propriii soldaţi în aer. Mamele, soţiile şi copiii lor îi aşteptau. Au luat o decizie şi i-au doborât cu rachete americane şi germane pe piloţii noştri lipsiţi de apărare dintr-un avion militar de transport, care efectuau o misiune umanitară", a declarat Volodin.

Il-76 este un avion de transport militar conceput pentru a transporta pe calea aerului trupe, mărfuri, echipamente militare şi arme. Acesta are de obicei un echipaj de cinci persoane şi poate transporta până la 90 de pasageri.

Kremlinul a declarat, ca răspuns la întrebarea unui reporter, că analizează situaţia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Avion prăbuşit în Afganistan. Rusia a anunțat dispariţia de pe radar a unei aeronave care venea din India
Avion prăbuşit în Afganistan. Rusia a anunțat dispariţia de pe radar a unei aeronave care venea din India

Autoritatea rusă pentru aviaţie a anunţat duminică dispariţia de pe radare, deasupra Afganistanului, a unui avion înregistrat în Rusia cu șase persoane la bord.

 

Rusia s-a bombardat iar singură, pentru a doua oară în câteva zile. Un avion de război a atacat un oraș cu 56.000 locuitori
Rusia s-a bombardat iar singură, pentru a doua oară în câteva zile. Un avion de război a atacat un oraș cu 56.000 locuitori

Un avion de război rusesc a bombardat din greșeală un oraș din Lugansk, regiune controlată de Moscova. Este a doua oară de la începutul acestui an când trupele trimise de Putin să invadeze Ucraina au bombardat Rusia.

Ce noroc proverbial a avut Nicolae Ceaușescu de-a lungul vieții: A scăpat nevătămat dintr-un accident de avion în Rusia
Ce noroc proverbial a avut Nicolae Ceaușescu de-a lungul vieții: A scăpat nevătămat dintr-un accident de avion în Rusia

Nicolae Ceauşescu părea să aibă un porte-bonheur în buzunar. A scăpat din multe situații limită, dar cea mai grea încercare a fost accidentul de avion de la Moscova din 1957.

Rușii au preluat controlul asupra aeroportului din Daghestan, după ce a fost luat cu asalt la sosirea unui avion din Tel Aviv
Rușii au preluat controlul asupra aeroportului din Daghestan, după ce a fost luat cu asalt la sosirea unui avion din Tel Aviv

Sute de manifestanți musulmani au luat cu asalt duminică seară un aeroport din regiunea Daghestan, în Rusia, după ce au aflat că acolo urma să aterizeze un avion din Tel Aviv.

Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă de recunoaştere americană deasupra Mării Negre
Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă de recunoaştere americană deasupra Mării Negre

Rusia a anunţat duminică că a ridicat de la sol un avion de luptă SU-30 pentru a intercepta deasupra Mării Negre o dronă de recunoaştere Reaper a forţelor aeriene americane.

Recomandări
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu
Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu

O manifestaţie de protest are loc joi, la Vama Veche, faţă de modul în care se desfăşoară procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, şi soldat cu moartea a doi tineri.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.