Reportaj CNN in Transnistria, "tara" care nu se teme de o invazie rusa. "Oamenii abia asteapta, ar fi primiti cu urale"
NATO si chiar presedintele Traian Basescu au declarat, dupa invazia din Crimeea, ca Transnistria ar putea fi urmatoarea tinta a Rusiei.
O echipa CNN care a reusit sa intre in teritoriul separatist a aflat insa ca n-ar fi nevoie de nicio invazie, caci localnicii ii asteapta pe rusi cu bratele deschise. Jurnalistii americani n-au reusit sa gaseasca nici macar un localnic care sa se teama de ei.
Transnistria n-a fost niciodata primitoare cu jurnalistii occidentali, dar mai ales in contextul actual acestia sunt tinuti la distanta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Am trecut granita abia din a treia incercare. Le-am spus ca am venit sa filmam un concurs de fuste mini care are loc intr-un club de noapte'', spune corespondentul CNN, Karl Penhaul.
Blocuri vechi si fabrici in ruine te intampina de cum intri in aceasta republica autoproclamata, dar nerecunoscuta decat de Rusia si cativa aliati de-ai sai. De la secera si ciocanul de pe stema, pana la statuile lui Lenin din pietele publice, simbolurile sovietice sunt inca foarte respectate aici.
''Sigur ca era bine in Uniunea Sovietica. Noi vrem si acum sa fim cu Rusia'', spune localnicii.
''Suntem in inima unui asa-numit conflict inghetat, adica dispute teritoriale nerezolvate pe care Rusia le-ar putea reaprinde, se teme NATO, ca sa-si extinda din nou influenta in regiune'', spune jurnalistul american.
Dar daca tancurile rusesti si-ar face aparitia, nimeni nu s-ar plange.
''Oamenii abia asteapta. Armata rusa ar fi primita cu urale'', spun transnistrenii.
Nici macar tinerii, mai preocupati de dragoste decat de razboi, nu sunt atrasi de Occident.
''Daca vin rusii, nu e nicio tragedie. Armata rusa este deja aici'', spun acestia.
La dezmembrarea Uniunii Sovietice, Transnistria s-a desprins de Moldova, de frica unei uniri cu Romania. A urmat un razboi, iar soldatii rusi si-au asumat rolul de a mentine pacea. Sunt in continuare prezenti in cateva baze militare si vizibili la punctele de control.
Transnistrenii au cerut in mod repetat unirea cu Federatia Rusa, dar Moscova nu s-a grabit pana acum sa accepte aceasta doleanta.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, invazie, Transnistria, crimeea,
Dată publicare:
12-04-2014 08:25