Presedintele Basescu, la bilantul MApN: Orice strateg trebuie sa se intrebe: Cine urmeaza, Transnistria sau Moldova?
Ministerul Apararii Nationale a prezentat, joi, bilantul pe anul 2013, in prezenta presedintelui Traian Basescu.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
-Este ultimul bilant la care particip, in calitate de presedinte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- Daca pana acum prioritatea a fost indeplinirea misiunilor in afara teritoriului national, acum obiectivul este ridicarea capacitatii de reactie a Armatei Romane, in contextul evenimentelor de la Est.
- Am facut o analiza a situatiei din regiune. Nu putem spune ca mai putem privi la incidentele din 2008, cand Federatia Rusa a ocupat Abhazia si Osetia, ca la niste incidente izolate.
-Orice strateg trebuie sa se intrebe "Cine urmeaza?". Ca va fi Transnistria, ca o fi Transnistria si Republica Moldova sau sudul Ucrainei, de la Crimeea catre Odessa, sunt intrebari pe care oricine poate sa si le puna.
- Impredictibilitatea Federatiei Ruse ne obliga sa analizam variante si posibilitati de reactie.
- Se apropie de finalizare programul Piranha, care a adus masini de lupta moderne in Armata Romana, programul de reabilitare a avionicii de pe avioanele C130 s-a finalizat iar programul Spartan a ajuns la ultimul avion care trebuie livrat.
- Pentru mine, armata se incadreaza intr-un calificativ dintre "bine" si "foarte bine", cu o apropiere catre "foarte bine", in raport cu resursele pe care armata le-a avut.
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au participat, joi dimineata, la bilantul activitatii MApN pe 2013, cei doi stand unul langa celalalt la prezidiu si schimband, la inceputul evenimentului, cateva cuvinte, in timpul intonarii imnului.
Ministrul Apararii a declarat, in cadrul deschiderii sedintei, la care au participat presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, si directorul SRI, George Maior, ca aderarea Romaniei la NATO reprezinta una dintre cele importante realizari democratice romanesti, aratand ca acesta a fost un proces care a beneficiat de constanta sustinere a poporului roman.
"Statul roman a reusit in acesti 10 ani sa creeze o armata moderna, supla, eficienta, cu experienta operationala, adaptata la standardele NATO", a mai declarat Mircea Dusa, aratand ca anul aderarii Romaniei la NATO a gasit Armata romana pregatita, militarii romani participand deja in teatrele de operatiuni datorita parterneriatelor semnate de-a lungul timpului.
Dusa a amintit misiunile armatei in Balcanii de Vest, in Afganistan, Irak, Nordul Africii, unde militarii romani s-au afirmat si au devenit ambasadori ai Romaniei in lume. "In acesti 10 ani, peste 40.000 de militari au fost rotiti, in teatrele de operatii, peste 120 de militari au comandat structuri in teatrele de operatii si peste 800 de militari au facut parte din structurile de comanda a comandamentelor UE si NATO", a afirmat ministrul Apararii.
Despre alocarea fondurilor bugetare pentru modernizarea Armatei romane, ministrul Apararii a aratat ca in 2013, conform strategiei aprobate de CSAT, a inceput "alocarea intr-un mod mai sustinut a fondurilor spre bugetul MAPN", elaborandu-se in acest sens un program de moderrnizare a armatei pe perioada 2012-2-16 si in perspectiva, pana in anul 2022, pentru compatibilizarea la nivelul cerintelor NATO.