Ingrijorati de "apropierea" de Rusia, mii de unguri au manifestat impotriva lui Viktor Orban, la Budapesta
Mii de personae au manifestat vineri seara, la Budapesta, impotriva premierului Viktor Orban, denuntand intr-o noua serie de proteste "incompetenta elitei politice", relateaza AFP.
Manifestantii au fluturat pancarte prin care il condamna pe Orban, a carui popularitate a inregistrat o scadere semnificativa in ultimele luni, in pofida a trei victorii electorale in 2014.
Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat in fata Operei din Budapesta, potrivit unui fotograf al AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ele si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu o politica prin care Ungaria se indeparteaza de Occident si consolideaza relatiile cu Rusia.
"Ne ingrijoreaza faptul ca Guvernul Orban expune Ungaria influentei ruse", a afirmat Robert Gombkoto, un manager in varsta de 61 ani, citand ca exemplu un imprumut de 10 miliarde de euro pe care Rusia l-a acordat Ungariei pentru extinderea centralelor sale nucleare.
Maniifestantii au criticat, de asemenea, elita politica care conduce tara deja timp de 25 de ani.
Mai multe proteste au avut loc incepand din octombrie, dupa ce Guvernul conservator al lui Orban a propus o taxa pe Internet. Acest proiect a fost ulterior abandonat.
Însa valul de manifestatii impotriva coruptiei si apropierii lui Orban de presedintele rus Vladimir Putin mentine presiunea asupra celui mai puternic om din Ungaria.
Viktor Orban, care a fost ales in 2010 si a castigat alegerile legislative din aprilie, suscita nemultumire in Europa si in Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de catre criticii sai.