Politia germana anunta ca 35 de persoane au fost ranite in atacul din Munchen. Atacatorul, obsedat de crimele in masa
Bilantul persoanelor ranite a crescut la 35 dupa atacul armat de vineri seara de la un centru comercial din Munchen comis de un tanar obsedat de crimele in masa, a informat duminica politia germana, relateaza DPA.
In acest numar al ranitilor sunt incluse si persoanele care au avut de suferit cand panica s-a instalat in centrul orasului dupa atacul de la centrul comercial Olympia, a declarat un purtator de cuvant.
Anchetatorii incearca inca sa stabileasca motivatia atacatorului, dar procurorii si ministrul de interne Thomas de Maiziere au spus ca adolescentul a fost tratat pentru depresie si ca este posibil sa fi fost intimidat de alti tineri.
Sambata, cancelarul Angela Merkel a spus ca serviciile de securitate vor face tot ce le sta in putere sa asigure "siguranta si libertatea oamenilor".
Pe de alta parte, au fost impuse reguli stricte la festivalul de arta lirica, ce debuteaza luni intr-un orasel aflat la doua ore de Munchen.
Oamenii nu vor avea voie cu pungi inauntru, pernele de pe scaune vor fi scoase din sala de spectacole, iar accesul la garderobe va fi restrictionat. De asemenea, spectatorii trebuie sa aiba in permanenta asupra lor un act de identitate cu fotografie.
Legi mai stricte pentru vanzarea de arme letale in Germania
Politicienii nemti doresc controale mai stricte pentru vanzarea armelor letale. Aceasta decizie vine ca urmare a evenimentului din Munchen.
Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a declarat ca trebuie facut tot ce este posibil pentru a limita accesul la arme. In plus, el considera ca legile ce vizeaza vanzarea de armament trebuie sa fie revizuite.
“Controlul armelor este o problema importanta”, a afirmat acesta.
Germania are in acest moment printre cele mai stricte controale de acest gen, potrivit unui raport realizat de Congresul Statelor Unite.
Cei care doresc sa cumpere o arma si au mai putin de 25 de ani sunt nevoiti sa treaca mai intai printr-un control psihiatric.
In plus, armele in totalitate automate sunt interzise, in timp ce cele semi-automate pot fi folosite doar pentru vanatoare sau pentru competitiile de tragere.
In ciuda controalelor amanuntite, Germania este una dintre tarile cu cea mai mare posesie de arme din lume.
In acest moment politia are in desfasuare o ancheta ce priveste modalitatea prin care atacatorul de la Munchen a achizitionat arma.
Ministrul german de Interne: Atacul de la Munchen nu are nicio legatura cu terorismul international
Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a declarat, sambata, ca "nu exista niciun indiciu referitor la vreo legatura cu terorismul international" in atacul de la Munchen,
Autorul atacului de la Munchen - un tanar in varsta de 18 ani, cu dubla cetatenie germana si iraniana, care a ucis la un mall din orasul bavarez noua persoane si apoi s-a sinucis - nu are cazier judiciar.
Serviciile de informatii nu aveau informatii despre el, a adaugat ministrul.
Parintii atacatorului au venit in Germania la sfarsitul anilor '90 si au cerut azil, a precizat de Maziere.
Seful politiei din Munchen, Hubertus Andrae, a anuntat ca "nu au fost gasite probe" cu privire la o legatura cu Statul Islamic in casa si in camera presupusului autor al atacului.
Potrivit acestuia, citat de The Associated Press, atacul si atacatorul nu au "absolut" nicio legatura cu problema refugiatilor, iar tanarul - care a ucis noua persoane si a ranit alte 27, dupa care s-a sinucis - s-a nascut in Munchen.
Andrae a spus, de asemenea, ca nu s-au gasit indicii care sa arate ca altcineva in afara de atacator a fost implicat in drama de vineri seara.