Portretul autorului atacului din Munchen: Era timid si amator de jocuri video de razboi. Ce spun vecinii sai
Un tanar serviabil, rezervat si fan al jocurilor video de razboi, astfel este prezentat de vecini autorul atacului de vineri seara de la un centru comercial din Munchen.
Ministrul de interne german Thomas de Maiziere, a apreciat ca asasinul, un germano-iranian in varsta de 18 ani, a fost cel mai probabil victima a hartuirii de catre alti "tineri de varsta sa". Majoritatea victimelor sunt adolescenti sau tineri: trei victime aveau 14 ani, doua aveau 15 ani, iar altii aveau 17, 20, 20 si 45 de ani.
Nu se cunosc deocamdata motivatiile tanarului, insa politia presupune ca este vorba de un "caz clasic" de "amoc", cuvant obisnuit in limba germana (scris sub forma "amok") si care se regaseste si in Dictionarul Enciclopedic tiparit in Romania, cu explicatia: "denumire a unei tulburari psihice observate initial in Asia de Sud-Est, constand din manifestari maniacale periculoase, cu impulsuri de omucidere".
Potrivit politiei, dupa atacul armat, tanarul s-a sinucis cu un pistol de 9 milimetri cu numar de inregistrare sters, iar in rucsacul atacatorului s-au gasit incarcatoare cu 300 de gloante.
AFP relateaza ca se numeste David Ali Sonboly, un tanar germano-iranian in varsta de 18 ani. Pentru vecinii sai, aflati inca in stare de soc, nimic nu prevestea actul nebunesc comis vineri de tanar, care a ucis noua persoane la Munchen, dupa care s-a sinucis. Sonboly traia impreuna cu familia intr-un imobil de locuinte sociale modern si discret, in inima unui cartier (Maxvorstadt) mai degraba prosper din capitala Bavariei, nu departe de centrul orasului, scrie Agerpres.
"Nu l-am vazut niciodata furios, n-am auzit sa fi avut vreodata probleme cu politia sau cu vecinii", povesteste o femeie de origine macedoneana care locuieste in cladire. Autorul atacului locuia cu parintii si cu fratele mai mic intr-un apartament cu trei camere si frecventa scoala din cartier, spune femeia. "Era foarte amabil, serviabil. Radea ca orice om normal (...) Ceva s-a intamplat in creierul lui", adauga ea.
Parintii tanarului sunt amandoi de origine iraniana, tatal este sofer de taxi, iar mama, angajata la lantul de magazine Karstadt.
"Imi pare sincer rau pentru familie, chiar si pentru baiat (...) Oamenii spun ca (a comis atacul) pentru ca este musulman, insa asta nu are nimic de-a face cu religia musulmana", spune femeia. O alta vecina confirma: familia nu era "deosebit de religioasa".
Pentru Sedik Ali, un afgan in varsta de 29 de ani, atacatorul lasa mereu impresia unui tanar singur, care pastra distanta fata de altii. "Este straniu, dar nu vorbea niciodata cu noi", spune Ali, care isi aminteste in schimb ca acesta juca adesea fotbal cu fratele sau mai mic intr-un parc din cartier.
Multi si-l amintesc impartind ziare gratuite, pe care le transporta cu un carucior. "Le-am gasit odata intr-un cos de gunoi si i-am spus 'nu le arunca, trebuie sa le distribui!', isi aminteste Stephan, barman la cafenea de la parterul imobilului. Si acesta spune ca "totul in limbajul sau corporal era sinonim cu 'nu vreau sa stau de vorba cu voi'". "Nu era la fel ca baietii de varsta lui, in pas cu moda, moda, plin de energie, cu tunsori la moda. Parea mai calm. Era un baiat timid", adauga Stephan.