Regina Elisabeta a II-a, aparitie spectaculoasa intr-o caleasca-muzeu, pe care a primit-o cadou
Regina Elisabeta a II-a a aparut miercuri, la deschiderea sesiunii Parlamentului britanic, intr-o caleasca nou-nouta.
Seamana cu un palat pe roti, dar este in acelasi timp o "capsula a timpului", pentru ca are in ea o suta de relicve ale unor momente din istoria Regatului Unit. Caleasca, in valoare de 3,5 milioane de euro, este un cadou pentru cea de a 80-a aniversare a suveranei. L-a primit insa cu 8 ani intarziere, pentru ca a fost nevoie de multa munca.
Regina, purtand coroana si o trena impresionanta, si-a facut aparitia in sala de sedinte la bratul printului consort Philip.
Miercuri dimineata, suverana a sosit la Parlament in noua sa caleasca regala, a doua construita in ultimul veac. A fost nevoie de aproape un deceniu de munca migaloasa pentru faurirea acestui palat pe roti, creatie a unei echipe de australieni.
Jim Frecklington, seful echipei de proiectanti si constructori: "Pentru Jubileul de diamant al Maiestatii sale am vrut sa cream ceva care sa dureze pentru urmatoarele secole."
Galeria e impodobita cu ornamente aurite inspirate din simbolurile nationale ale Angliei, Scotiei si Irlandei de Nord. Coroana de pe acoperis inglobeaza o camera video care ii poate oferi suveranei imagini filmate de jur imprejur. Lampile au instalatii cu LED-uri, dar in functie de eveniment, pot include si surse conventionale de iluminat. Manerele de la usi sunt placate cu aur si impodobite cu safire si diamante. Iar usile sunt decorate cu panouri care includ numeroase relicve legate de date memorabile din mileniul de istorie al monarhiei britanice.
De fapt, caleasca este si un muzeu mobil.
Jim Frecklington, seful echipei de proiectanti si constructori: "Coroana de pe caleasca a fost facuta din lemnul corabiei amiralului Nelson, de la Trafalgar, HMS Victory. De asemenea, panourile care placheaza usile contin mici fragmente din avioane de epoca Spitfire si Hurricane."
Dar caleasca include si un glont de la Waterloo, putin din metalul saniei exporatorului Antarcticii, sir Scott, aschii de lemn de la marile catedrale sau chiar din marul care l-ar fi inspirat pe Isac Newton in descoperirea legii gravitatii.