"Regele ciocolatei", miliardarul votat presedinte de un popor satul de oligarhi. Cine este noul presedinte ale Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Miliardarul ucrainean, Petro Poroshenko, supranumit "regele ciocolatei", a castigat alegerile prezidentiale din Ucraina inca din primul tur.

Oligarhul si-a fixat deja prioritatile: legaturi cat mai stranse cu Uniunea Europeana si pacificarea estului separatist al tarii, unde scrutinul a fost boicotat de rebeli.

Poroshenko se vede capabil sa normalizeze relatiile cu Vladimir Putin, pe care il cunoaste bine. Alegerile pentru primaria Kievului au fost castigate de campionul mondial la box, Vitali Klichko.

O parte din misterul Ucrainei este ca, dupa doua revolte populare izbucnite in doar zece ani impotriva unui sistem politic aservit oligarhilor, cetatenii si-au ales presedinte tot un miliardar, comenteaza Bloomberg.

La scrutinul de duminica din Ucraina, lupta s-a dat intre trei candidati bogati: magnatul ciocolatei, Petro Porosenko, colegul sau din topul miliardarilor Serghei Tigipko si “printesa gazului” Iulia Timosenko.

Citește și
Petro Porosenko
Rezultate finale alegeri prezidentiale Ucraina. Petro Porosenko a obtinut 54% din voturi. Principalele sale obiective
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sondajele de la iesirea de la urne il dau drept castigator pe Porosenko, din primul tur de scrutin, cu mai mult de 55% din voturi. Situatie benefica pentru Ucraina, pentru ca in acest fel nu se mai prelungeste criza actuala care este pe punctul de a degenera intr-un razboi civil.

Imbogatit din boabe de cacao, pe ruinele Uniunii Sovietice

Spre deosebire de majoritatea oligarhilor ucraineni, care s-au imbogatit rapid in anii haotici postsovietici, Porosenko a facut avere treptat.

Originar din Bolgrad (sudul Ucrainei), el a inceput vanzand boabe de cacao, dupa care a achizitionat mai multe fabrici de ciocolata, pe care le-a reunit in gigantul Roshen.

In plus, el mai detine o companie care fabrica masini si autobuze, un santier naval si Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele in timpul miscarii de contestare.

Averea lui Porosenko, estimata la 1,6 miliarde de dolari de Forbes, a fost grav afectata de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolata in contextul negocierilor intre Ucraina si Uniunea Europeana. In varsta de 48 de ani, el este singurul oligarh care nu a ezitat sa isi puna in mod deschis puterea financiara si mediatica in slujba contestatarilor proeuropeni de la Kiev.

Cum i-a “castigat” Porosenko pe ucraineni: "Pe timp de revolutie si razboi, un candidat trebuie sa fie protector ca un parinte”

Petro Porosenko, un barbat impozant in varsta de 48 de ani, este singurul oligarh care si-a pus deschis resursele financiare si mediatice in serviciul Maidanului, centrul miscarii proeuropene de contestare care a reusit sa-l inlature de la putere, in februarie, pe presedintele prorus Viktor Ianukovici.

Porosenko nu prea a vorbit de pe podiumul din Maidan, insa cota sa de popularitate a crescut semnificativ dupa o vizita in Crimeea, in martie, in cursul careia a fost amenintat cu moartea de prorusi din aceasta peninsula din sud-estul Ucrainei alipita la Rusia.

"Pe timp de revolutie si razboi, un alegator mediu vrea un candidat care sa il protejeze asemeni unui parinte, iar Porosenko s-a infatisat ca un om responsabil si protector", rezuma Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic, potrivit AFP. "El s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit", a adaugat expertul ucrainean, care nu exclude ca Porosenko sa scada in popularitate la fel de rapid precum a crescut.

Specialist in relatii economice internationale si vorbitor de engleza, el promite sa conduca Ucraina la fel de bine ca pe Roshen, foarte prospera sa companie producatoare de ciocolata.

Va fi dispus noul lider de la Kiev sa-si sacrifice afacerile ca sa salveze tara?

Porosenko trebuie sa ajute Ucraina sa atraga cele 17 miliarde de dolari din programul de ajutor extern de la FMI, dar care cer reforme semnificative, cum ar fi taierea subventiilor la energie, de pe urma carora elitele din Ucraina s-au imbogatit.

Porosenko insusi a amestecat activitatile sale economice cu politica inca din 1998. In 2005 a ajutat la inlaturarea guvernului, in timpul primei revolte populare, iar in 2012 a fost ministru al Economiei in timpul mandatului presedintelui Victor Ianukovici, inlaturat de la putere la inceputul anului, in timpul celei de-a doua revolte populare de la Kiev.

In aceste conditii este oarecum de inteles de ce estul Ucrainei se indoieste de faptul ca schimbarea liderilor de la Kiev va aduce ucrainenilor ceea ce au cerut in timpul revoltelor sangeroase.

"Este un oligarh. Va fi la fel ca in perioada Ianukovici", spunea, duminica, o alegatoare, dezgustata dupa recenta intalnire intre Petro Porosenko si oligarhul Dmitro Firtas. Acesta din urma se afla in arest la domiciliu, la Viena, si ar putea fi extradat in Statele Unite intr-un dosar de coruptie legat de exploatarea unei mine de titan in India.

Totusi, majoritatea ucrainenilor il considera pe Porosenko capabil sa relanseze o economie aflata in cadere libera si sa unifice o tara fisurata. Noul presedinte merita sansa de a demonstra ca este diferit de ceilalti.

Hotarat sa-l infrunte pe Putin: “Nu negociez statutul Crimeei, care este ucraineana, si orientarea catre UE”

In campanie, Porosenko s-a angajat sa restabileasca ordinea in estul tarii, afectat de o insurectie armata prorusa, si sa normalizeze in trei luni relatiile cu Rusia.

"Il cunosc bine pe (Vladimir) Putin, este un negociator puternic si dificil", a declarat Petro Porosenko pentru AFP, apreciind totodata ca va fi capabil sa ajunga la un compromis cu presedintele rus. Potrivit lui, doua dosare nu pot fi negociate, si anume statutul Crimeei, "care este si va ramane ucraineana", si "orientarea proeuropeana a Ucrainei".

Obiectivul principal ar trebui sa fie separarea politicii de afaceri si exista premise ca va incerca, pe de o parte pentru ca reformele economice cerute de FMI nu va-i afecta afacerea (nu este nevoie de un consum mare de gaze pentru a fabrica ciocolata), iar pe de alta parte, mogulii din Ucraina inteleg ca fara ajutorul de la FMI si de la Uniunea Europeana, tara si, implicit, afacerile lor, nu ar supravietui.

Principala provocare a noului presedinte de la Kiev va fi, fara indoiala, sa gaseasca o modalitate de a rezolva problemele din sudul tarii, astfel incat revoltele de acolo sa nu escaladeze. In acelasi timp, va trebui sa preseze populatia cu reformele economice, care vor umfla facturile unei populatii cu moralul si situatia financiara la pamant, in contextul revoltelor care dureaza de jumatate de an.

Descentralizarea administrativa si fiscala este, de asemenea, una dintre promisiunile de campanie ale lui Porosenko, subiect delicat care ar putea da o mai mare putere separatistilor din est si ar putea permite adoptarea limbii ruse ca limba oficiala in anumite regiuni.

Primul test pe care Porosenko trebuie sa-l treaca si prin care va demonstra ca este serios va fi sa-si tina una dintre promisiunile electorale, si anume ca-si va vinde afacerea, daca va fi ales presedinte.

In consecinta, aparenta claritate in rezultatele alegerilor de la Kiev pare a fi singura veste buna pentru Ucraina. Dominatia oligarhilor corupti din ultimii ani au distrus tara nu o data, ci de doua ori in ultimii 10 ani. Porosenko are acum puterea sa sparga acest cerc vicios. Intrebarea este daca si vrea.

Simona Cioacata
editor www.incont.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa
Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa

26 mai 2014. Primarul orasului Donetk, in estul Ucrainei, i-a sfatuit luni pe locuitori sa nu iasa din casa, dupa declansarea unor lupte intre trupele ucrainene si separatisti prorusi soldate cu "victime in randul civililor".

Rezultate finale alegeri prezidentiale Ucraina. Petro Porosenko a obtinut 54% din voturi. Principalele sale obiective
Rezultate finale alegeri prezidentiale Ucraina. Petro Porosenko a obtinut 54% din voturi. Principalele sale obiective

Miliardarul prooccidental Petro Porosenko a fost ales presedinte al Ucrainei din primul tur de scrutin, anunta seful Comisiei electorale, Mihailo Ohendovski, citat de AFP.

Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati
Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati

25 mai 2014. Un fotoreporter italian a fost ucis in orasul ucrainean Slaviansk, in cursul scrutinului prezidential din Ucraina iar casa miliardarului Ahemtov din Donetk e luata cu asalt de protestatari pro-rusi.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.