Rezultate finale alegeri prezidentiale Ucraina. Petro Porosenko a obtinut 54% din voturi. Principalele sale obiective

×
Codul embed a fost copiat

Miliardarul prooccidental Petro Porosenko a fost ales presedinte al Ucrainei din primul tur de scrutin, anunta seful Comisiei electorale, Mihailo Ohendovski, citat de AFP.

Sumarul Evenimentelor

- Potrivit rezultatelor oficiale, Porosenko a obtinut 54% din voturile exprimate

- Exit-poll: Petro Porosenko a castigat alegerile din primul tur

- Prezenta la vot de peste 17% la ora 12:00

Citește și
Vladimir Putin
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama: "Cine este el sa judece? Trebuia sa se fi facut judecator"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

- Protest impotriva alegerilor in al doilea oras al Ucrainei

- Presa rusa scrie anunta ca sistemul electronic de numarare a voturilor a fost compromis de un atac informatic, Kiev-ul neaga

- 80% din sectiile de vot din regiunea Donetk sunt inchise

Petro Porosenko a fost ales presedinte al Ucrainei, rezultate oficiale

Miliardarul prooccidental Petro Porosenko a fost ales presedinte al Ucrainei din primul tur de scrutin, anunta seful Comisiei electorale, Mihailo Ohendovski, citat de AFP.

"Nu este necesara organizarea unui nou tur de scrutin. Ucraina are deja un nou presedinte", a declarat seful Comisiei electorale ucrainene.

Potrivit rezultatelor oficiale, Porosenko a obtinut 54% din voturile exprimate.

Exit-poll: Petro Porosenko, castigator din primul tur
Potrivit estimatilor din sondajele efectuate la iesirea de la urne, Petro Porosenko a castigat alegerile cu 55.9% din voturi. Primele rezultate oficiale sunt asteptate la miezul noptii.

Supranumit "regele ciocolatei", Porosenko are o avere estimata la 1 miliard de dolari, in principal datorita companiei sale care produce dulciuri, Roshen. Porosenko a fost insa si un politician extrem de activ, a condus Banca Nationala a Ucrainei, a fost ministru de Externe si ministru pentru Dezvoltare Economica si Comert. In campania electorala, Porosenko a declarat ca in cazul in care castiga o sa vanda compania Roshen.

"Prima mea calatorie va fi in Donbas", bazinul minier din estul Ucrainei care reuneste cele doua regiuni separatiste Donetk si Lugansk, a anuntat Petro Porosenko, in varsta de 48 de ani, in fata jurnalistilor prezenti la sediul sau de campanie.

Totodata, el s-a declarat in favoarea organizarii alegerilor legislative anticipate in acest an.

Exit-poll-urile estimeaza ca Porosenko a obtinut intre 55.9% si 57.8% din voturi, adica suficient pentru a deveni presedinte al Ucrainei fara a se mai ajunge la al doilea tur de scrutin. Principalul sau contracandidat, Iulia Timosenko, ar fi obtinut mai putin de 13% din voturi.

Prezenta la vot la ora 12.00
Rata de participare la scrutinul prezidential anticipat era de 17,52 % la ora 12.00, anunta Comisia Electorala Centrala de la Kiev, informeaza agentia Interfax. Prezenta la urne e mai mare decat se asteptau oficialii, care au centralizat date din 182 dintre cele 213 circumscriptii electorale.

Cea mai mare participare la urne este in regiunea Kiev (22,7 %) iar cea mai scazuta in Donetk (5,48%). In Lugansk, rata de participare era de 8,23%, iar in Odesa, 12,17%.
 

Protest anti-Kiev in orasul ucrainean Harkov
Sute de persoane au participat la un protest in centrul orasului ucrainean Harkov, denuntand scrutinul prezidential din 25 mai si cerand federalizarea Ucrainei, confom Mediafax.
Protestatarii spun ca alegerile de azi sunt "lipsite de legitimitate". Imaginile postate pe retelele sociale de utilizatorii din Harkov, al doilea oras ca marime din tara, arata insa ca protestele nu sunt impresionante ca numar de participanti:

 

 

Atac informatic asupra sistemului de numarare a voturilor. Kievul spune ca e o dezinformare
Potrivit Russia Today, care citeaza surse oficiale de la Kierv, Serviciul de Securitate Ucrainean ar fi oprit un atac informatic asupra serverului Comisiei Electorale Centrale (CEC(. Atacul ar fi dus la compromiterea serverului CEC, care nu a putut fi curatat de virusi in timp util, astfel ca rezultatele scrutinului ar putea fi numarate manual.

Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, dezminte insa stirea, spunand ca aceasta a aparut dupa ce site-ul lui personal a fost spart de hackeri. Acestia ar fi postat informatii false privind un atac asupra serverului CEC. Avakov spune, pe pagina sa de Facebook, ca serverul functioneaza normal.

 

Optzeci la suta din sectiile de votare din Donetk sunt inchise
Doar 20 la suta dintre sectiile de votare din regiunea separatista ucraineana Donetk sunt deschise in scrutinul prezidential din Ucraina, anunta autoritatile ucrainene.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, doar 20 la suta dintre sectiile de votare din regiunea Donetk sunt deschise si niciuna in orasul Donetk. Corespondentul BBC in zona a surprins aceasta imagine din orasul Donetk:

 

 

Ucrainenii sunt chemati la urne duminica pentru desemnarea presedintelui tarii, un scrutin care se desfasoara in contextul conflictului separatist din est. 

Separatistii prorusi au avertizat ca nu vor permite derularea unui scrutin "nelegitim" in regiunea Donetk.

Potrivit KyivPost, din peste 35 de milioane de ucraineni cu drept de vot aproape 7 milioane ar putea sa nu voteze, deoarece locuiesc in Crimeea sau in regiuni controlate de separatistii pro-rusi. In imagine, o urna de vot vandalizata la o sectie de votare din Donetk.

 

 Peste 35 de milioane de alegatori sunt chemati la urne in Ucraina. Sectiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 20.00 (20.00, ora Romaniei).

Primele rezultate oficiale sunt anuntate la ora 24.00 (24.00, ora Romaniei).

Favoritul scrutinului prezidential este omul de afaceri prooccidental Petro Porosenko (foto jos), creditat cu 44% din intentiile de vot. Separatistii prorusi au avertizat ca nu vor permite derularea unui scrutin "nelegitim" in regiunea Donetk.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati
Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati

25 mai 2014. Un fotoreporter italian a fost ucis in orasul ucrainean Slaviansk, in cursul scrutinului prezidential din Ucraina iar casa miliardarului Ahemtov din Donetk e luata cu asalt de protestatari pro-rusi.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama:
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama: "Cine este el sa judece? Trebuia sa se fi facut judecator"

24 mai 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat criticile omologului sau american, Barack Obama, fata de situatia din Ucraina, contestand rolul acestuia si afirmand ca, "daca vrea sa ii judece pe altii, trebuia sa se fi facut judecator".

CRIZA IN UCRAINA. Putin:
CRIZA IN UCRAINA. Putin: "Modelul lumii unipolare a esuat. Sanctiunile impuse Rusiei se vor intoarce impotriva Occidentului"

23 mai 2014. Vladimir Putin a declarat ca in tara vecina se afla in desfasurare "un adevarat razboi civil", relateaza AFP.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.