Referendumul pentru independenţa Kurdistanului. Prezența la vot a fost de peste 76%

miting pro-indepedenta al kurzilor din Irak
Getty

Kurzii din Irak au organizat luni referendumul de independență în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului de la Bagdad și a statelor din zonă.

Secțiile de votare pentru referendumul asupra independenței Kurdistanului s-au închis luni la ora locală 19.00 (aceeași ca și ora României) și a început numărătoarea voturilor, relatează Reuters. Prezența la vot a fost de 76% cu o oră înainte de închiderea urnelor. Numărătoarea voturilor a început, dar rezultatele finale nu vor fi cunoscute, probabil, decât joi. 

Erdogan ameninţă Kurdistanul irakian cu închiderea conductei de petrol, în ziua referendumului pentru independenţă

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdorgan, a declarat că Ankara ar putea închide conducta care transport petrol din nordul Irakului către restul lumii, intensificând presiunea asupr regiunii semiautonome care organizează un referendum pentru independenţă, relatează Reuters.

După aceasta, să vedem prin ce canale va trimite Guvernul regional din nordul Irakului petrol şi unde îl va vinde”, a spus Erdogan într-un discurs rostit la un forum din Istanbul.

Citește și
SDF
Luptatorii kurzi si arabi, sprijiniti de coalitia SUA, au inceput asaltul final asupra "capitalei ISIS", Rakka
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Noi avem robinetul. În momentul în care închidem robinetul, s-a terminat”, a adăugat el.

Liderul de la Ankara nu a spus că Turcia ar fi decis deja să oprească fluxul de petrol.

Referendumul anunţat de seperatiştii kurzi cu capitala la Erbil are luni în Kurdistan și în regiunea petrolieră Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic. Bagdadul se opune deschis referendumului, însă nu este clar dacă are mijloacele pentru a-l preveni.

Peste 12.000 secții de vot au fost deschise la ora 8 și se vor închide la 18. În jur de 5,3 milioane de votanţi sunt înscrişi pe liste, în vreme ce diaspora kurdă a început să voteze electronic încă de sâmbătă.

Reacţii dure la Ankara şi Teheran

Iranul şi-a închis frontierele cu Kurdistanul irakian, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe în conferinţa de presă săptămânal. El a catalogat drept ”ilegal şi ilegitim referendumul” pe tema independenţei Kurdistanului. De asemenea, Turcia a blocat accesul în ţară din nordul Irakului prin punctul de acces de la Habur, după deschiderea secţiilor de votare în Kurdistan.

Şi Ankara a reacţionat dur, preşedintele Erdogan declarând că "nu va permite niciodată formarea unui astfel de stat terorist". Liderul de la Ankara i-a avertizat pe kurzii irakieni că "am putea veni peste voi noaptea, aşa cum am făcut în Siria. Toate opţiunile sunt pe masă în cazul Irakului şi Siriei. E o nouă etapă, aşa cum am eliminat ISIS, putem să facem şi în Irak".

getty

Barzani: referendumul nu va duce imediat la independenţă

"Parteneriatul cu Bagdadul a eșuat, aşa că nu îl vom relua. Credem că doar independența ne va permite să evită, tragediile trecutului", a declarat duminică președintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, într-o conferință de presă susținută duminică, precizând însă referendumul nu va fi decât primul pas dintr-un proces de durată.

Barzani a afirmat însă acum o săptămână că rezultatul acestei consultări nu va conduce la o declarare imediată a independenţei, ci mai degrabă la o lansare a unor ”discuţii serioase cu Bagdadul”, cu scopul de a ”soluţiona toate problemele”.

Tot duminică, premierul de la Bagdad a criticat decizia kurzilor, spunând că este neconstituţională şi ameninţând că va lua "măsurile necesare" pentru menținerea unității Irakului".

Guvernul irakian a cerut comunităţii internaţionale să nu negocieze cu kurzii pe tema petrolului, principala lor resursă. De altfel, referendumul a pus în aleretă şi statele vecine -Turcia, Iran și Siria — care se tem că minoritățile kurde de pe teritoriul lor ar putea să urmeze exemplul kurzilor irakieni. De asemenea, ONU şi Statele Unite au avertizat asupra riscurilor presupuse de referendum.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”
Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”

Președintele regiunii irakiane kurde a decis să continue procedurile de organizare a referendumului pentru obținerea independenței statului, în ciuda opoziției survenite din partea guvernului irakian și a comunității internaționale.

Luptatorii kurzi si arabi, sprijiniti de coalitia SUA, au inceput asaltul final asupra
Luptatorii kurzi si arabi, sprijiniti de coalitia SUA, au inceput asaltul final asupra "capitalei ISIS", Rakka

Fortele Democratice Siriene (SDF), care sunt sprijinite de coalitia internationala a Statelor Unite, au lansat ofensiva finala pentru recucerirea capitalei de-facto a jihadistilor Statului Islamic de la Rakka, transmite BBC.

Donald Trump ii va inarma pe kurzii care lupta cu jihadistii ISIS in Siria. Masura va starni nemultumire in Turcia
Donald Trump ii va inarma pe kurzii care lupta cu jihadistii ISIS in Siria. Masura va starni nemultumire in Turcia

Presedintele american Donald Trump a aprobat inarmarea kurzilor pentru a lupta contra gruparii Stat Islamic in Rakka, relateaza BBC, citand purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.