Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”
Președintele regiunii irakiane kurde a decis să continue procedurile de organizare a referendumului pentru obținerea independenței statului, în ciuda opoziției survenite din partea guvernului irakian și a comunității internaționale.
Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) intenționează să organizeze un referendumul privind susținerea independenței, acesta urmând să aibă loc pe 25 septembrie, notează Al Jazeera.
"Referendumul nu mai este în mâinile noastre sau în ale partidele politice, este în mâinile oamenilor", a declarat șeful KRG, Masoud Barzani în fața miilor de susținători care s-au adunat pe stadionul Franso Hariri în Erbil, capitala Kurdistanului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Aceleași persoane care ne amenință nu au venit să ne întrebe de ce facem un referendum", a spus Barzani, potrivit unui raport al agenției de știri a kruzilor, Rudaw.
Decizia kurzilor de a-și proclama independența nu este salutată de comunitatea internațională sau de vecinii săi. De pildă, Baghdad-ul se opune vehement. În plus Turcia, care are o mare minoritate kurdă pe teritoriul ei, se opune deciziei organizării referendumului. De asemenea, Iranul și Siria se tem că votul ar putea încuraja mișcările secesioniste în regiune.
"Suntem presați zi și noapte pentru amânarea referendumului, dar nu vom repeta greșelile trecutului", a spus Barzani.
"Suntem deschiși pentru a purta un dialog serios [cu Bagdad] după referendum, dar acum este prea târziu pentru amânarea acestuia", a adaugat el.
La începutul săptămânii, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Ankara va lua în considerare impunerea de sancțiuni asupra Kurdistanului în timpul referendumului, iar Statele Unite au cerut liderilor kurzi să anuleze votul, temându-se că ar putea provoca instabilitate în regiune, iar evenimentele distrag atenția de la acțiunile Irak-ului și Siriei.
În cele din urmă, Tucia a catalogat intenția de-a organiza referendumul „ilegală și de neacceptat”, în plus îl privește ca pe o reală amenințare la adresa sa.
"Se subliniază cu tărie că această încercare [referendumul kurd] este o greșeală gravă care amenință direct securitatea Turciei și pacea, securitatea și stabilitatea regiunii, precum și unitatea teritorială și integritatea teritorială a Irakului", a declarat Consiliul de Securitate al Turciei.
Dar Barzani a declarat că nu renunță.
"Dacă Washington-ul ar fi făcut în Texas ceea ce a comis Bagdadul împotriva kurzilor, Texas nu se va întoarce niciodată înapoi la Washington", a spus el.
Barzani a acuzat Bagdadul că nu a reușit să încheie parteneriate cu Kurdistanul.
"Din ziua în care Irakul a fost creat, kurzi au căutat din nou parteneriat, dar ne-au spus să mergem în iad!", a răspuns Barzani.
"Pe 25 septembrie, vă îndemn să mergeți la secțiile de votare", a declarat el mulțumit.
La polul opus, sute de irakieni s-au reunit vineri la Ninive pentru a protesta împotriva referendumului propus de kurzi.
Demonstranții au fluturat steagul național irakian și au purtat pancarte care susținau integritatea teritorială a țării.
"Această demonstrație reprezintă poziția poporului din Nineveh, care respinge divizarea și împărțirea Irakului", a declarat un organizator al mitingului.
Sursa: Al Jazeera
Etichete: SUA, iran, irak, erdogan, referendum, ankara, bagdad, kurzi, kurdistan,
Dată publicare:
23-09-2017 09:44